Stiati ce inseamna de fapt un HDD?

Dispozitivul ce poarta numele de HDD, sub denumirea totala hard disk driver, este electro mecanic si are rolul de a stoca si memora in mod permanent datele. Aceasta stocare este realizata prin intermediul unei suprafete magnetice care este pozitionata pe platanele ce au o forma rotunda si sunt foarte dure fiind in general realizate din aliminiu. Persoanele ce achizitioneaza un astfel de dispozitiv nu au voie sa separe discul de celelalte componente de comanda deoarece acestea impreuna formeaza unitatea fixa.

La inceput, cand au aparut aceste discuri aproximativ in anii ’50 erau folosite pentru calculatoarele IBM , iar modul in care aratau nu atrageau prea multi client deoarece aveau o greutate destul de mare si dimensiunea lor depasea marimea unei roti. Crearea sistemelor integrate precum RAID, NAS, sau SAN , s-a datorat necesitatii detinerii unui dispozitiv de memorare cu o capacitate mult mai mare dar si rezistent si independent de un alt dispozitiv principal. Datorita faptului ca numarul cumparatorilor incepuse sa creasca din ce in ce mai mult si necesitatile acestora in aceeasi masura, au fost create mai multe modele fiind astfel oferita o gama variata de HDD-uri low-budget diferitilor clienti. Acestea au inceput sa fie folosite si in altfel de dispositive precum telefoanele mobile, playerele sau camerele video.

Modul in care este asamblat acest dispozitiv tine de cateva elemente principale de care este nevoie precum platanele in numar de doua sau trei in functie de caz, capetele magnetice de citire si scriere, sistemul electromecanic ce are rolul de a frana capetele in momentul in care discul este oprit, motorul electric si nu in ultimul rand placa electronica de control logic.

Un beneficiu ce il detine acest dispozitiv consta in faptul ca are un consum de energie foarte scazut ceea ce automat duce la o durata de functionare mai mare in cazul laptopurilor. De asemeni, pretul la care gasim aceste discuri pe piata este unul foarte convenabil , diferentiind in functie de capacitatea de care dispune sau de viteza de rotatie a platanelor. HDD- urile pot fi atat de 700 – 750 grame cat si de 180 – 200 in cazul achizitionarii unuia pentru laptop. Timpul in care pot fi accesate datele variaza in functie de anumite criterii, de exemplu, pentru un HDD pentru servere timpul va fi de aproximativ 2 milisecunde, crescand apoi la 9 milisecunde pentru unitatile HDD tipice de desktop si la 15 milisecunde pentru un HDD in miniatura. In anul 2009 capacitatea de stocare de care dispunea HDD-ul era de 2 TB, aceasta variind la un exemplu tipic de dispozitiv intre 120 GB si 2 TB . De asemeni este esentiala rezistenta la socuri, avantajul fiind faptul ca exista numeroase de modele de laptopuri care protejeaza si cresc durata de viata a HDD-urilor prin intermediul sistemului de protectie activa.