O NOUĂ EDIȚIE PELÍCULA VA AVEA LOC – UN FESTIVAL CA O FIESTA!

București, 1 august 2019 – Cea de-a patra ediție a festivalului Película – UN FESTIVAL CA O FIESTA! va avea loc între 11 și 15 septembrie 2019, la București.
Competiția Película din acest an include 5 filme din Brazilia, Peru, Mexic, Argentina și Chile.

Timp de 5 zile, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Țăranului Român și alte spații alternative din București, publicul va putea descoperi culturile altor țări, diferențele și similaritățile dintre România și zona Ibero-Americană. Festivalul se concentrează pe cultura acestei zone și combină armonios proiecțiile de filme cu demonstrațiile de dans, mâncarea, muzica, expozițiile, cu poveștile celor îndrăgostiți de această lume plină de pasiune și umanitate, pentru o experiență unică.

O NOUĂ EDIȚIE PELÍCULA VA AVEA LOC ÎN SEPTEMBRIE
• FILMELE DIN COMPETIȚIA OFICIALĂ
• FILMUL DE DESCHIDERE

În fiecare an, Película dorește să celebreze cinematografia și cultura Ibero-Americană și își îndreaptă reflectoarele spre una dintre țări în mod deosebit. Anul acesta Brazilia este in țara în focus.

Unul dintre filmele iconice ale Braziliei, CENTRAL DO BRASIL,  va deschide miercuri, 11 septembrie, ediția a patra a festivalului Película! Filmul vorbește despre călătoria plină de emoții a unei foste învățătoare și a unui băiat în vârstă de 9 ani. Filmul are peste 30 de premii și nominalizări în festivaluri internaționale, a fost nominalizat la Oscar pentru Cea mai bună actriță în rol principal și Cel mai bun film străin și a primit în 1999 Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin.

Spot competiție: https://youtu.be/IlXTZtkXoQQ
Producții puternice, care tratează subiecte de interes: părinți care trebuie să accepte desprinderea de copil și maturizarea firească, părinți care luptă să-și recupereze copilul răpit, probleme sociale și aspirația pentru o viață mai bună, secrete bine ascunse care o dată dezvăluite aduc cu ele crime, o privire intimă asupra vieții unei comunități izolate, care trăiește departe de excesele urbane, într-o epocă a schimbării și încercărilor. Toate filmele selecționate în competiția acestui an sunt producții cu un important traseu internațional, multipremiate și cu ecouri extraordinare în presă.

BENZINHO/LOVELING  – dramă, Brazilia- Uruguay, 2018
Regia: Gustavo Pizzi

CANCION SIN NOMBRE/SONG WITHOUT A NAME – dramă, Peru, 2019
Regia: Melina León

LA CAMARISTA/THE CHAMBERMAID  – dramă, Mexic, 2018
Regia: Lila Avilés

ROJO  – thriller, Argentina, 2018
Regia: Benjamin Naishtat

TARDE PARA MORIR JOVEN/TOO LATE TO DIE YOUNG – dramă, Chile, 2018
Regia: Dominga Sotomayor

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE și Asociația Culturală ARTICHITANA și este susținut onorific de o parte dintre ambasadele  țărilor din America Latină la București: Argentina, Brazilia, Chile, Mexic și Peru, cărora li se alatură Ambasada Franței, Institutul Francez și Institutul Cervantes.

Película promite o experiență inedită și vă așteaptă să luați parte la cât mai multe evenimente! Primele festival passuri, precum și biletele pentru o parte dintre filmele din program sunt deja puse în vânzare, aici: https://eventbook.ro/festival/pelicula

¡Hasta pronto!

CENTRAL DO BRASIL/CENTRAL STATION – OPENING FILM/FOCUS BRAZILIA
Dramă – Brazilia (1998)
Regia: Walter Salles
Cu: Fernanda Montenegro, Vinicius De Oliveira, Marilia Pera
Date difuzare:
miercuri, 11 septembrie, ora 19.00, Cinema Elvire Popesco
duminica, 15 septembrie, ora 17.00, Cinema Elvire Popesco

Călătoria plină de emoții a unei foste învățătoare, care redactează scrisori pentru cei care nu știu să scrie, și a unui băiat a cărui mamă a murit recent, în căutarea tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată.

Nominalizare la Oscar pentru Cea mai bună actriță în rol principal (1999) și Cel mai bun film străin (1999); Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin (1999).

BENZINHO/LOVELING – COMPETIȚIE/FOCUS BRAZILIA
Dramă, Brazilia- Uruguay, 2018
Regia: Gustavo Pizzi
Cu: Karine Teles, Otavio Muller
Date difuzare:
vineri, 13 septembrie, ora 21.00, Cinema Elvire Popesco
duminica, 15 septembrie, ora 12.00, Cinema Muzeul Țăranului

La marginile orașului Rio de Janeiro, Irene are la dispoziție doar câteva zile pentru a-și învinge anxietatea și a-și recâștiga încrederea în sine, înainte de a-l trimite pe băiatul ei cel mare de-acasă.

Selecționat în competiție la Sundance și Rotterdam, Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film din Panama (2019), Premiul pentru Cel mai bun film ibero-american la Festivalul de Film Spaniol de la Malaga (2018),

CANCION SIN NOMBRE/SONG WITHOUT A NAME – COMPETIȚIE
Dramă, Peru, 2019
Regia: Melina León
Cu: Pamela Mendoza, Tommy Paraga
Date difuzare:
sâmbătă, 14 septembrie, ora 15.00, Cinema Elvire Popesco
duminica, 15 septembrie, ora 18.30, Cinema Muzeul Țăranului

Fiica nou născută a Georginei, o tânără care locuiește în Anzi, este răpită dintr-o clinică falsă. Eforturile ei disperate de a-și găsi copilul o duc către sediul unei publicații renumite, unde îl întâlnește pe Pedro Campos, un jurnalist singuratic ce decide să conducă investigația.  Bazat pe o întâmplare reală.

Cel mai bun film de debut la Festivalul de Film de la Munchen (2019), Nominalizare pentru Golden Camera, Cannes (2019)

LA CAMARISTA/THE CHAMBERMAID – COMPETIȚIE
Dramă, Mexic, 2018
Regia:Lila Avilés
Cu:Gabriela Cartol, Teresa Sánchez
Date difuzare:
joi, 12 septembrie, ora 17.00, Cinema Elvire Popesco
duminica, 15 septembrie, ora 20.15, Cinema Muzeul Țăranului

Eve, o tânără cameristă dintr-un hotel luxos din Mexico City, se confruntă cu monotonia zilelor lungi de muncă examinând în tăcere lucrurile uitate și făcându-și prieteni care îi alimentează visul recent descoperit de a duce o viață mai bună.
Premii:
Premiul pentru debut la Premiile Ariel (Mexic, 2019), Nominalizare la Premiul Southerland pentru debut (Londra, 2018)

Premiul pentru debut la Premiile Ariel (Mexic, 2019), Nominalizare la Premiul Southerland pentru debut (Londra, 2018)

ROJO – COMPETIȚIE
Thriller, Argentina, 2018
Regia: Benjamin Naishtat
Cu: Claudio Martinez Bel, Mara Bestelli, Alfredo Casto
Date difuzare:
sâmbătă, 14 septembrie, ora 17.00, Cinema Elvire Popesco
duminica, 15 septembrie, ora 16.15, Cinema Muzeul Țăranului

La mijlocul anilor ‘70, un om bizar ajunge intr-un oras de provincie linistit. Aflat intr-un restaurant, el incepe sa-l insulte, fara nici un motiv, pe Claudio, un avocat renumit. Localnicii ii iau partea avocatului, iar strainul este umilit si alungat din oras. Mai tarziu in acea noapte, strainul, hotarat sa se razbune, da peste Claudio si sotia sa, Susana. Avocatul urmeaza apoi o cale fara intoarcere care implica moarte, secrete si tacerea oamenilor.

Selectie San Sebastian, Goteburg, Istambul, Havana-competiția oficială.
Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film din Guadalajara – Dario Grandinetti (2019), Nominalizare pentru Premiul Platform la Festivalul Internațional de Film de la Toronto (2018)

TARDE PARA MORIR JOVEN/TOO LATE TO DIE YOUNG – COMPETIȚIE
Dramă, Chile, 2018
Regia: Dominga Sotomayor
Cu: Demian Hernandez, Antar Machado, Magdalena Totoro
Date difuzare:
joi, 12 septembrie, ora 21.00, Cinema Elvire Popesco
duminică, 15 septembrie, ora 14.00, Cinema Muzeul Țăranului

În vara anului 1990, în Chile, un mic grup de familii trăiește într-o comunitate izolată, chiar la poalele Anzilor, construind o lume nouă, departe de excesele urbane, cu ajutorul libertății emergente, care a urmat recentului final al dictaturii.

În această epocă a schimbării și încercărilor, Sofia și Lucas, 16 ani, și Clara, 10 ani, vecini în acest ținut arid, se luptă cu părinții, cu primele iubiri și cu temerile, în timp ce se pregătesc pentru o mare petrecere de Revelion. Locuiesc ei departe de pericolele orașului, dar nu și de ale naturii

Selecție oficiala Locarno, Premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Gijon (2018), Nominalizare la Grand Prix Asturias pentru Cel mai bun film (2018)
Premiul pentru debut la Competiția Ibero-America (2018)