Emotii ascunse si evenimente care au schimbat istoria, in septembrie la Celula de Arta

Cea de-a doua jumatate a lunii septembrie aduce doua expozitii noi in spatiile neconventionale ale Celulei de Arta – pe 18 septembrie, la Galeria Verticala by Celula de Arta, gazduita de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul Lilith – Black Moon, cu lucrarea de licenta al tinerei artiste Alexandra Vlase iar pe 24 septembrie, la Celula de Arta din B-dul Carol nr. 53 Alex Manea aduce V.I.D. (Very Important Dates), un studiu asupra momentelor care au modelat istoria.

Alexandra Vlase este omul care si-a daruit ultimii trei ani documentarii in arta decorativa, in acest an absolvind studiile programului de licenta in cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, urmand sa inceapa masterul in acelasi domeniu. Pasiunea sa pentru estetic, pentru ceea ce este frumos si placut ochiului, a influentat-o in alegerea Fashion Design-ului pentru cariera sa, de-a lungul timpului avand mai multe expozitii de grup si proiecte de moda. Astazi, activeaza intr-un cadrul educational si creativ, incurajand oamenii sa isi urmareasca visele.

Lilith – Black Moon este tinuta reprezentativa a lucrarii sale de licenta intitulata “HALA”, tinuta inspirata din corpul astronomic, Luna. Conceptul se bazeaza pe ceea ce reprezinta astrologic Luna si ceea ce transmite prin cele mai ascunse emotii ale sufletului nostru: mister, fantezie, sensibilitate, dorinta si iubire. In astrologie, Soarele reprezinta spiritul, in timp ce Luna reprezinta corpul fizic si emotional, un sentiment profund si activ in intunericul noptii, moment care o reprezinta si pe artista noastra. Lilith reprezinta initierea unui nou capitol al vietii noastre. Volumul, texturile sunt cele mai predominante in lucrarile sale, iar accesoriile sunt specifice Lunei.

“Istoria este importanta: in fiecare zi, ni se aminteste de puterea trecutului de a ne modela atat vietile, cat si societatea in care traim, fie ca este vorba de familie, natiune, cultura, religie sau alta comunitate constituita istoric. Modul in care intelegem istoria ne influenteaza prezentul si modul in care vedem lumea si afecteaza modul in care intelegem realitatea si propriul nostru viitor. O intelegere adecvata a felului in care istoria modeleaza prezentul si viitorul este esentiala pentru a implica si intelege lumea din jurul nostru. ” – Alex Manea, artist.

„V.I.D.” incearca sa creeze o lista impartiala care sa atinga cele mai influente si majore evenimente din istoria lumii, cele care au modelat lumea mai mult decat oricare altele. Exista momente din istorie la care nu ne putem abtine sa nu privim in urma si sa observam ca au semnalat o schimbare majora in modul in care traim, lucram, gandim si chiar cum ii privim pe altii. Da, mai sunt multe momente care ar putea fi mentionate, dar acestea 15 sunt momente de cotitura cand nimic din ce a urmat nu a mai fost la fel. Chiar daca majoritatea evenimentelor prezentate sunt cunoscute publicului doar din relatari istorice si nu direct traite, materialele si modelele folosite pentru realizarea lucrarilor sunt recunoscute si fiecare privitor se poate identifica cu cel putin unul dintre ele. Prin aceasta asociere neobisnuita, artistul incearca sa expuna participantul la un fel de experienta indirecta, la o emotie declansata in mentalul si afectivul privitorului, subliniind astfel aceste elemente si transferand experienta recunoasterii unor notiuni palpabile catre identificarea individuala cu un anumit eveniment asociat intentionat de un element recognoscibil cu rolul de a declansa aceasta actiune.
Rezonand cu urmele memoriei impregnate in materialele gasite, Alex Manea lucreaza cu diverse obiecte in spiritul arte povera si combina aceste materiale cu un obiectiv estetic minimalist. Manea acorda prioritate conceptului in raport cu preocuparile formale si astfel isi valorifica strategiile plastice si metodele tehnice in serviciul temei propuse. in timp ce practica sa este bazata pe idei, volumul sau de lucrari rezultate reprezinta o imbinare perfecta a formei si functiei.

Practica sa de arta conceptuala se angajeaza in a confrunta puternice subiecte socio-politice si culturale si a le prezenta in forme intrigante si convingatoare din punct de vedere estetic. Fiecare lucrare are menirea de a impinge privitorul spre reactie si reflectie asupra pozitiei sale in raport cu opera de arta si cu lumea.

Celula de Arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creaţiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de ~ 5 ani (2017 – 2022) pe scena artei din Bucuresti, Celula de arta a sustinut peste 120 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.

Noutatile din Celula de Arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.

Partener strategic: Casa Carol (Carol 53)

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Spotmedia, IQads, Zile si Nopti, B365.ro, Carturesti, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK.