Ce este leucopenia? Cauze si tratament

Sângele unei persoane este alcătuit din multe tipuri diferite de celule sanguine. Celulele albe din sânge, cunoscute și sub numele de leucocite, ajută la combaterea infecțiilor. Leucocitele reprezintă o parte vitală a sistemului imunitar.

Persoanele care au leucopenie au mai putine celule albe din sange decat ar trebui. Acest lucru mareste sansele sa existe mai multe infectii. Acest articol explorează efectul pe care îl are leucopenia asupra corpului, care sunt cauzele acesteia și opțiunile de tratament disponibile.

Ce este leucopenia?

Leucopenia este o afecțiune în care o persoană are mai puține celule albe în fluxul sanguin decât ar trebui. Leucopenia este diagnosticată cu un test de sânge denumit CBC.

Un număr sănătos de celule albe din sânge este cuprins între 3.500 și 11.000 de celule albe pe microlitru. O persoană cu leucopenie poate are mai puțin de 3500 de celule albe/microlitru.

Celulele albe din sânge sunt făcute în măduva osoasă și sunt critice pentru sistemul imunitar. Având prea puține înseamnă că organismul este mai puțin capabil să lupte împotriva infecțiilor și a bolilor.

 

Există cinci tipuri de celule albe din sânge. Fiecare ajuta la protejarea organismului de un alt tip de infectie:

 • neutrofile: acestea reprezintă 55 până la 70% din totalul celulelor albe din sânge. Acestea ajută la combaterea infecțiilor fungice și bacteriene.
 • limfocite: acestea sunt cel de-al doilea tip cel mai frecvent de celule albe din sânge. Protejează organismul împotriva infecțiilor virale.
 • basophils: acestea sunt cele mai puțin frecvente tipuri de celule albe din sânge. Acestea sunt implicate în reacțiile inflamatorii la alergeni.
 • monocite: acestea sunt cele mai mari celule albe din sânge. Ele joacă un rol în lupta împotriva bacteriilor, fungiilor și virușilor. De asemenea, ajută la repararea țesutului care a fost distrus de inflamație.
 • eozinofile: acești luptă cu paraziții și joacă rol în reacțiile și afecțiunile alergice, cum ar fi astmul.

Există cinci tipuri de leucopenia, fiecare dintre acestea corespunzând tipului de celule albe din sânge de care este afectat.

Leucopenia si neutropenia

Termenii leucopenie și neutropenie sunt adesea utilizați interschimbabil. Cu toate acestea, ei se referă la afectiuni puțin diferite.

Leucopenia este un termen umbrelă care se referă la o reducere a oricăror tipuri de celule albe din sânge.

Neutropenia este un tip de leucopenie, dar se referă în mod specific la o scădere a neutrofilelor, cel mai frecvent tip de celule albe din sânge.

Numărul de neutrofile al unei persoane este un indicator important al riscului de infecție. Un număr absolut de neutrofile (ANC) este un test pe care medicii îl pot efectua pentru a decide sănătatea generală a unei persoane. Acest test poate ajuta la diagnosticarea unor afectiuni grave cum este si leucemia. De asemenea, poate ajuta la evaluarea răspunsului organismului la tratamente, inclusiv la chimioterapie.

Simptome

Nu există simptome specifice atunci cand exista un număr scăzut de globule albe. Cu toate acestea, atunci când cineva are leucopenie, este mai susceptibila de a face infecții. Simptomele infecției includ:

 • febră
 • transpiraţie
 • frisoane

O persoană cu leucopenie poate avea și alte simptome care se referă la cauza numărului scăzut de leucocite. Cauzele diferite ale leucopeniei sunt explorate mai jos.

Cauze

Există mai multe afecțiuni medicale care cauzează leucopenie prin interferarea cu producerea de celule albe din măduva osoasă.

Alte afecțiuni cauzează leucopenia, prin distrugerea celulelor albe din sânge, în loc să le afecteze producția. Leucopenia poate fi, de asemenea, rezultatul unor tratamente și medicamente.

Afectiuni care pot provoca leucopenie

Următoarele afecțiuni pot provoca leucopenie:

 • infecții virale: infecțiile virale acute, cum ar fi răceliile și gripa, pot duce la leucopenie temporară. Pe termen scurt, o infecție virală poate întrerupe producția de celule albe din sângele unei măduve osoase ale unei persoane.
 • afectiuni ale celulelor sanguine și ale măduvei osoase: acestea pot duce la leucopenie. Exemplele includ anemia aplastică, splina hiperactivă și sindroamele mielodisplazice.
 • cancer: leucemia și alte forme de cancer pot afecta măduva osoasă și pot duce la leucopenie.
 • bolile infecțioase: exemplele includ HIV, SIDA și tuberculoza. Conform unui studiu din 2015, femeile cu tuberculoză au mai multe șanse de a dezvolta leucopenie decât bărbații.
 • tulburări autoimune: unele dintre acestea ucid celulele albe din sânge. Exemplele includ lupusul și artrita reumatoidă.
 • tulburări din naștere: de asemenea, cunoscute sub numele de tulburări congenitale, acestea pot duce la leucopenie. Exemplele includ sindromul Kostmann și mielocatexis.
 • malnutriție: anumite deficite de vitamine și minerale pot duce la leucopenie. Exemplele includ deficiențe în vitamina B-12, folat, cupru și zinc.
 • sarcoidoza: aceasta este o reacție excesivă a sistemului imunitar care duce la zone mici de inflamație în organism. Poate afecta și măduva osoasă.

Tratamente și medicamente care pot provoca leucopenie

Tratamentele pentru cancer pot afecta numărul de celule albe ale unei persoane, ceea ce duce la leucopenie. Exemple care pot avea acest efect includ:

 • chimioterapie
 • terapie cu radiatii
 • transplantul de măduvă osoasă

Anumite medicamente pot, de asemenea, să afecteze numărul de celule albe din sângele cuiva și pot duce la leucopenie. Medicamentele care pot avea acest efect includ:

 • interferonii pentru a trata scleroza multiplă
 • lamotrigină și valproat de sodiu pentru epilepsie și ca stabilizatori ai dispoziției
 • bupropion, un medicament antidepresiv și pentru renunțarea la fumat
 • clozapina, un medicament antipsihotic
 • minociclina, un antibiotic comun
 • imunosupresoare, cum ar fi sirolimus, micofenolat mofetil, tacrolimus și ciclosporină
 • steroizi
 • penicilină

Dacă o persoană nu este sigură de numele generic al medicamentului pe care îl ia și dacă îi va afecta sistemul imunitar, este o idee bună pentru aceștia să întrebe un medic.

Etape

Dacă corpul unei persoane se luptă împotriva infecției, acest lucru poate sa ii afecteze numărul de celule albe din sânge. Acestea pot avea mai puține celule albe care circulă în sângele lor. Această afectiune se numește pseudoleucopenie. Pseudoleucopenia este stadiul anterior leucopeniei. Dacă celulele albe din sânge ale unei persoane continuă să scadă, ele pot continua să dezvolte leucopenie.

Tratament

Dacă un medicament provoacă leucopenie, un medic ar putea recomanda ca o persoană să nu mai ia sau să încerce un alt tip de medicatie. O persoană nu trebuie să-și oprească sau să-și schimbe medicamentul fără să consulte mai întâi un medic.

Dacă o persoană suferă de cancer și chimioterapia provoacă leucopenie, este posibil să trebuiască să-și întrerupă tratamentul pentru a permite reumplerea celulelor albe din sânge. Tratamentele care utilizează factori de creștere, cum ar fi factorul de stimulare a coloniilor de granulocite, pot creste sansa de a dezvolta leucopenie. Acestea sunt adesea folosite atunci când chimioterapia cauzează leucopenie sau dacă cauza este genetică. Un studiu din 2015 a constatat că atunci când chimioterapia a fost utilizată împreună cu un medicament numit erlotinib, un inhibitor de tirozin kinază, riscul de leucopenie a fost mult mai mic.

Administrare

Următoarele tratamente și comportamente la domiciliu pot ajuta o persoană cu leucopenie să-și îmbunătățească starea și să-și reducă riscul de infecție:

 • tinerea unei diete sănătoasă
 • odihna adecvata
 • evitarea tăieturilor și zgârieturilor
 • practicarea unei bune igiene pentru a evita germenii

Tratamentul poate fi, de asemenea, necesar pentru orice infecție care rezultă dintr-un număr redus de celule albe din sânge. Aceasta ar putea include antibiotice sau antifungice.

Perspectivă

Tratarea leucopeniei poate implica întreruperea medicației sau a tratamentelor. Acest lucru poate fi problematic dacă starea de bază este gravă, cum ar fi cancerul, dar medicii vor ajuta o persoană să lucreze în jurul acestei afectiuni.

 

Un medic va verifica în mod regulat numărul de celule albe din sângele unei persoane dacă au o stare cunoscută a leuopeniei.

 

Obținerea testelor de sânge regulate ajută la identificarea precoce a leucopeniei și tratarea înainte de a duce la complicații.