Zece femei din literatura romana sparg stereotipurile in instalatia fotografica „Cele care nu se vad” – vernisaj pe 24 septembrie, la FITT Timis

Instalatia fotografica „Cele care nu se vad”, proiect initiat de compania de teatru independent Vanner Collective, isi propune sa aduca fictiunea in real si sa prezinte 10 personaje feminine din literatura romana, create de barbati, care ies din randuri si sunt vazute prin lentila a 10 fotografe. Vernisajul instalatiei va avea loc pe 24 septembrie, de la ora 19:30, la Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, iar intrarea pentru public este libera. Instalatia mai poate fi vizitata pana pe 4 octombrie, de marti pana duminica, intre orele 10:00 – 21:00 iar mai multe detalii despre proiect se gasesc pe Facebook.

„Cele care nu se vad” initiaza un demers de redare a vocii personajelor feminine din marile opere literare scrise de autori barbati, in contextul reprezentarii extrem de precare a scriitoarelor romance in manualele scolare si a unei imagini de cele mai multe ori bi-dimensionale a rolurilor femeii in societatea romaneasca. Cele 10 personaje feminine alese invita sa fie vazute in profunzime, intr-o lumina noua, desprinse de stereotipii si servesc ca model pentru tinerele adulte, care pot intelege ca pot fi ascultate si pot avea un impact in mediul social similar cu cel al unui baiat. Rezultatul este ca 10 femei se definesc ca OAMENI cu caractere vii, care exista, demne de empatie, descoperire, atentie iar „Cele care nu se vad” devin cele care SUNT.

„Invitatie la descoperire in afara judecatii, la analiza in afara etichetelor, la imagine in afara conventiilor. Lentila a 10 fotografe s-a indreptat catre 10 femei, caractere, personaje devenite pentru unii stereotipuri, pentru altii legende, pentru putini constrangeri literare, 10 personaje care au devenit altcineva. Cine este un altcineva atunci cand il privesti dand la o parte cliseele, punand in lumina unghiurile uneori invizibile si caracteristicile pe care alteori le ignoram?”, povesteste actrita Denisa Nicolae, curatorul proiectului „Cele care nu se vad”.

In cadrul proiectului, fotografele Anca Cernoschi, Crina Prida, Cristina Venedict, Dana Tole, Larisa Balta, Mihaela Tulea, Sabina Suru, Alina Usurelu, Irina Gache si Cristina Bobe si-au ales personajele feminine, printre care Vitoria Lipan, Zaraza, Ana, Lostrita si domnisoara Christina iar actritele Oana Jipa, Corina Moise si Mihaela Radescu au reprezentat toate personajele, la trei varste diferite, pentru a evidentia ca fiecare femeie contine toate arhetipurile si ca fiecare femeie, indiferent de background, poate intelege empatic traumele si viata oricarui personaj.

„Ana este, pentru mine, femeia care iubeste peste masura. Puterea ii sta mai ales in acceptare, chiar cu pretul sacrificiului de sine, ceea ce face ca in corpul ei sa ramana neexprimate toate varstele pe care le-ar fi putut avea. Lumina ei ajunge sa strapunga zidul in care a fost inchisa, iar prin fisurile nou formate putem sa aflam cine a fost Ana cu adevarat.”, spune fotografa Cristina Bobe.

Mediul in care personajele sunt portretizate conform operelor literare nu este evidentiat, cele 10 femei sunt imortalizate in contexte conceptuale din punctul de vedere al costumului si scenografiei, mai degraba din interior, din spatiul lor intim, catre exterior.Trei dintre lucrari sunt si animate video si audio cu ajutorul realitatii augumentate, iar personajele capata astfel si voce, si corporalitate iar„Cele care nu se vad” devin OAMENI cu caractere vii, care exista si ajung sa fie cele care SUNT.

„De departe, doamna T. este o prezenta amorfa, fluida emotional si temporal, careia ajungi cu greu sa ii cunosti chiar si varsta exacta. Cu toate acestea, micile gesturi, ticurile si microexpresiile sunt o invitatie sa o cunoastem, sa ne apropiem de fotografie ca sa patrundem in spatiul ei interior”, adauga si fotografa Sabina Suru.

Curator: Denisa Nicolae
Univers sonor: Adrian Piciorea
Video: Sorin Florea
Texte personaje: Petronela Rotar
Scenograf expo: Evelina Dobre
AR: Augmented Space Agency

Instalatia este deschisa pana pe 4 octombrie, intrarea este libera iar programul de vizitare este de marti pana duminica, intre 10:00 – 21:00. La vizitarea instalatiei se recomanda folosirea castilor de telefon, pentru a putea experimenta interventia AR.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie, in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil.

Produs de Vanner Collective.

Proiect co-finantat de AFCN.

Parteneri proiect: Muzeul Taranului Roman, Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, Asociatia Inovatrium

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio Timisoara, AGERPRES, Zile si Nopti, IQads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Suplimentul de Cultura, The Institute, Carturesti, life.ro, Revista Golan, Bookblog, Curatorialist, Curatorial, Igloo, Zeppelin, Modernism, Propagarta, B365.ro, PRwave, Iqool, Goingout.ro, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, TION, stiri de Timisoara, Munteanu.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia administratiei fondului cultural national. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.