Cea de-a saptea editie a Bucharest Photofest, intre 1 – 9 octombrie la Bucuresti

Peste 25 de evenimente. 9 zile dedicate fotografiei si educatiei vizuale. Invitati speciali din Indonesia, UK, SUA, Grecia, Islanda, Japonia, Ungaria, Italia si nu numai.

Bucharest Photofest, ajuns la cea de-a saptea editie in 2022, este un festival-platforma care si-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale si relevante repere din fotografia autohtona si internationala.

Editia de anul acesta a Bucharest Photofest se desfasoara in perioada 1 – 9 octombrie in mai multe spatii din Bucuresti si reuneste in cele 9 zile aproximativ 30 de evenimente grupate intr-o tema – Trust / Incredere: expozitii, proiectii de film, showcases, discutii si dezbateri, ateliere practice, proiectii si instalatii video, dar si concerte live. Toate evenimentele din program sunt cu intrare libera pentru public, iar participarea la ateliere se realizeaza pe baza de inscriere.

Editia de anul acesta pune accentul pe multa interactiune, exemple in acest sens sunt atelierele practice despre fotografie, dar si despre videografie, plimbarile in oras pentru fotografie urbana si, mai ales, in prima zi de festival un eveniment special are loc la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti intitulat „Perspective si imagini in medium format și large format” si sustinut de profesori ai universitatii de la sectia fotografie. Suntem alaturi si de copiii refugiati din Ucraina, iar alaturi de Salvatii Copiii Romania avem incluse in program evenimente dedicate acestora.

La aceasta editie de festival unul dintre invitatii de marca este artistul Sigurður Ólafur Sigurðsson (Islanda) care va sustine o prezentare despre activitatea sa de fotojurnalist si bogata sa experienta in zona fotografiei documentare.

Printre evenimentele din agenda acestui an se mai numara atat expozitiile de neratat The land of the sea – Irene Barlian (Indonezia), Rewired – Felicia Simion (Romania), Dispatches from Malawi – Danilo Arenas (Japonia), Greece’s Dirty Secret – Anna Pantelia (Grecia), Emotions – Rares Besliu (Romania), cat si prezentarile si povestile semnate de Radu Diaconescu, Adrian si Roxana Carmaciu sau cele ale lui Alin Anghelovici.

O prelegere de maxima importanta este sustinuta de specialistii, curatorii si fotografii italieni Alessandra Capodacqua, Donata Pizzi, Steve Bisson cu titlul Empowering the Female Gaze.
Italian Women Photographers from the Collezione Donata Pizzi, 1965-2022.

„Anul acesta, festivalul international de fotografie al capitalei s-a aflat intr-o situatie inedita. Reprogramand pentru mai 2022 o editie ce trebuia sa aiba loc anul trecut si organizand in paralel editia curenta, am fost determinati sa mentinem toate planurile si sa privim cu incredere spre viitor. Acesta este si cuvantul cheie al editiei din acest an: incredere. Un nou inceput, o aspiratie la mai bine pentru noi toti, dar in egala masura si curaj.

Conceptul proiectului nostru este de a grupa cea mai mare parte a evenimentelor din program intr-o tema, iar subiectele alese, povestile si experientele artistilor invitati autentifica demersul nostru. Expozitiile, de exemplu, pot fi un semnal de alarma, iar prelegerile si prezentarile pot fi motiv de incurajare, de inspiratie. Va invitam pe toti sa faceti parte dintr-o noua experienta vizuala, intensa si captivanta la Bucharest Photofest.”, a declarat Ionut Trandafirescu, directorul si fondatorul Bucharest Photofest.

Bucharest Photofest isi propune sa fie cel mai important festival de fotografie din Romania, ce transforma fotografia intr-un instrument de educatie vizuala si şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtona şi internaţionala. Dincolo de faptul ca este un proiect cultural prezentat intr-un concept coerent articulat, fotografia devine in contextul Bucharest Photofest şi pretext pentru dezbaterea unor teme importante ale actualitaţii socio-politice şi cultural-umane, astfel, fotografia devenind un instrument de educaţie vizuala.

Un proiect Alternative-Culture.com.

Programul complet pe: www.bucharestphotofest.ro sau www.fb.com/bucharestphotofest

Placut de Radio Guerrilla
Parteneri: SONY Romania, Wet Hard Seltzer, AQUA Carpatica, Domeniile Samburesti, Pepsi Max, Lay’s, Bere Times New Roman, Deschis Gastrobar, Carturesti, Victor’s Secret, Nabulsi Soap, Filos Publishing House, European Printers
Partener video: Panasonic Romania
Parteneri culturali: Salvati Copiii Romania, UNHCR Romania, Institutul Italian de Cultura, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematrografica „I.L. Caragiale”, Consulatul Onorific al Islandei la Bucuresti, Ambasada Suediei la Bucuresti, British Council, Muzeul National al Taranului Roman, One World Romania

Parteneri media: UTV, AGERPRES, Pressone, Zile si Nopti, IQads, LIFE.ro, The Institute, Observator Cultural, Curatorial, Igloo, Zeppelin, Modernism, Liternet, Revista Golan, Spotmedia, 9AM, B365.ro, PRwave, Happ.ro, Goingout.ro, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, CriticEyez, Munteanu.