Tot ceea ce trebuie să știți despre guma xantan

Guma xanthan este o polizaharidă, un tip de zahăr care este produs dintr-o bacterie numită Xanthomonas campestris, printr-un proces de fermentație. Xanthomonas campestris infectează o gamă largă de plante crucifere, cum ar fi varza, conopida și germenii de Bruxelles, provocând boli cum ar fi putregaiul negru și vâltoria bacteriană.

Producătorii fac guma xantan prin retragerea de bacterii de la multe plante diferite. Produsul finit nu conține bacterii viabile, astfel încât nu există riscul ca guma xantanică să provoace infecții.

Pentru ce se utilizează guma xantan?

Guma xanthan servește două scopuri primare:

 • Ca agent de îngroșare: Se adaugă in pasta de dinți și alte produse pentru a le păstra uniform în grosime. Este, de asemenea, utilizata în industrie, de exemplu, ajutând la îngroșarea uleiului de foraj.
 • Ca emulgator: capacitatea sa de a lega umiditatea înseamnă că poate împiedica separarea produselor. Din acest motiv, este un ingredient în unele pansamente pe bază de ulei și produse cosmetice.

Beneficii potențiale pentru sănătate

Unele studii sugerează că guma xantan poate îmbunătăți sănătatea în următoarele moduri:

Scăderea sau stabilizarea zahărului din sânge

Un studiu din 2016 a constatat că guma xantan ar putea scădea indicele glicemic al orezului. După ce un grup de oameni au mâncat orez care a fost acoperit cu guma xantan, nivelurile lor de zahăr din sânge au fost mai mici. Beneficiile au fost cele mai semnificative când participanții au consumat orez acoperit cu xantan, în loc să folosească guma xantan înainte sau după masă. Astfel, alimentele care conțin guma xantan ar putea oferi cele mai puternice beneficii de scădere a glicemiei.

Guma xanthan poate, de asemenea, să stabilizeze zahărul din sânge. Un studiu din 2013 a constatat că guma xantan amestecată cu beta-glucan (un tip de zahăr găsit în plante) ar putea ajuta la prevenirea vârfurilor de zahăr din sânge.

Reducerea colesterolului

Unele studii sugerează că, atunci când sunt administrate în doze foarte mari, guma xantan poate scădea nivelul de colesterol. Un studiu din 1987, de exemplu, a constatat că bărbații care au consumat gumă xantan timp de aproximativ 3 săptămâni au prezentat o reducere cu 10% a colesterolului.

Există puține dovezi că guma xantan este benefică pe cont propriu în tratamentul colesterolului ridicat. Un nou studiu trebuie făcut pentru a confirma aceste rezultate.

Inlocuitor de saliva și tratarea gurii uscate

Guma xantan poate fi un înlocuitor de saliva util și sigur pentru persoanele care suferă de gură uscată cronică. Unele soiuri de pastă de dinți pentru gură uscată, conțin gumă xantan.

Laxativ

Deoarece guma xantanului ajută la legarea apei, ea poate, de asemenea, să acționeze ca un laxativ. Ingredientul de îngroșare se umflă în tractul digestiv, ajutând intestinele să rămână umede și să susțină funcția gastrointestinală.

Ajuta la usurarea înghițirii

Unele boli pot face dificilă înghițirea, mai ales când gura și gâtul sunt uscate. Un studiu din 2014 a constatat că guma xantan ar putea ajuta persoanele cu disfagie, o tulburare de înghițire, să înghită în siguranță hrana.

Guma xantan face acest lucru prin îngroșarea alimentelor și a salivei, ceea ce face mai ușor pentru ambele să se mute în jos în gât. Acest lucru ar putea reduce riscul de sufocare și va face mâncarea să fie mai sigură.

Tratarea cancerului

Guma xantan poate ajuta la tratarea unor forme de cancer prin încetinirea creșterii lor. Un studiu din 2009, de exemplu, s-a uitat la șoarecii cu melanom, un tip de cancer de piele. Șoarecii tratați cu guma xantan au trăit mai mult și tumorile lor au crescut mai încet.

Rolul în alimente fără gluten

Pentru persoanele cu boala celiacă și sensibilitatea la gluten, alimentele care conțin gluten pot provoca dureri puternice de stomac, diaree și alte simptome neplăcute. Făina și alte ingrediente din multe produse de panificație conțin gluten.

Produsele fără gluten se bazează pe înlocuitori care le pot face să semene cu textura, miezul și flexibilitatea pâinii care conține gluten. Guma xantan îngroașă alimentele și leagă umezeala, îmbunătățind potențial proprietățile produselor coapte fără gluten.

Potențiale riscuri pentru sănătate

În timp ce guma xantan oferă proprietăți de emulsifiere, este un tip de carbohidrat cunoscut sub denumirea de polizaharidă. Nu este în aceeași categorie ca și alți emulsifianți care pot modifica negativ bacteriile intestinale, pot provoca inflamația intestinală și pot agrava afecțiuni cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.

Nu există dovezi răspândite sau coerente cu privire la orice efecte negative asupra sănătății asociate cu guma xantan.

In 1987, cercetatorii au cerut cinci barbati sa consume guma xantan in fiecare zi timp de peste 3 saptamani. Nu au existat consecințe negative asupra sănătății; de fapt, au existat câteva îmbunătățiri modeste ale sănătății. Aceste rezultate sugerează că guma xantan este sigură pentru majoritatea oamenilor.

Pentru unii oameni, guma xantan ar putea fi mai puțin sigură. Acești oameni includ:

 

 • Persoanele cu antecedente de diaree sau durere gastro-intestinală intensă: guma xantan leagă umezeala în tractul digestiv, făcând potențial diareea mai gravă.
 • Persoanele cu antecedente de incontinență fecală: Deoarece guma xantan poate acționa ca un laxativ, poate face mai dificilă controlul intestinului.
 • Alergii: Persoanele cu antecedente de reacții adverse la guma xantan.
 • Persoanele care sunt extrem de alergice la plantele cruciferoase, cum ar fi broccoli, varza sau kale: Guma xanthan este facuta din bacteriile care traiesc pe aceste plante. Produsele care conțin guma de xantan pot fi contaminate.

Persoanele cu orice alergii alimentare grave, în special la plante, ar trebui să discute cu un medic înainte de a folosi gumă xantan.

Înlocuitori de gumă xantan

O multime de alternative la guma xantan poate ingrosa mancarea si asigura o textura uniforma:

 • Fibre de psyllium funcționează bine ca un agent de legare și adaugă fibre la produsele alimentare.
 • Semințele de chia absorb apa și fac alimente mai gelatinoase.
 • Gelatina ajută la hidratarea hranei și menține o consistență uniformă.
 • Agar este o alternativă vegană la alte agenți de îngroșare, cum ar fi gelatina.
 • Semințele de in și semințele de plante pot lega mâncarea și pot promova o textura mai uniformă.
 • Cartofii, cornul de arbori sau amidonul de porumb pot îmbunătăți, de asemenea, textura, grosimea și alte proprietăți ale alimentelor reci și coapte.

De retinut !

Guma xantan este prezentă într-o gamă largă de alimente. Nu este un tratament pentru nicio boală specifică și nu este un supliment nutrițional, totuși unele alimente tratate cu gumă xantan pot oferi beneficii pentru sănătate.

Persoanele interesate să încerce gumă xantan ar trebui să o considere doar ca o completare a planului lor obișnuit de tratament medical. Cercetările privind beneficiile gumei xantanice sunt limitate și nu există dovezi că aceasta poate înlocui medicamentele pentru diferite afecțiuni.

Cu toate acestea, poate îmbunătăți efectele anumitor medicamente, face gustul alimentelor mai bun și îi ajută pe cei cu probleme de înghițire și gură uscată să se bucure de mâncarea lor.