Reguli de folosire ale unui televizor, mai ales cand ai copii

 

Un inamic tacut al zilelor noastre este televizorul. O fi sursa de entertainment pentru adulti dar pentru copii, privitul la tv prea mult poate duce la intarzieri de vorbire. Asa ca este bine de stiut pentru parinti: televizorul se foloseste cu program!

Indiferent daca ai un televizor Samsung sau de orice alt brand, iata si cum sa il folosesti, astfel incat copilul sa nu devina nici dependent de el si nici sa il faci uitat in casa pe post de decor.

  1. Psihologii spun ca nu putem tine copiii departe de tehnologie. Este parte din societatea actuala. Insa, modul in care interactioneaza cei mici cu aceasta trebuie sa fie cu folos. Asa ca programele la care copilul poate privi la teleizor trebuie sa fie atent selectate.

 

  1. Pentru partea de amplasare, este de preferat sa optati pentru un suport pe perete. Veti regreta mai tarziu ca nu ati facut asta. De indata ce copilul descopera lumea culorilor din tv se va aseza strategic in fata lui. In rest, tot ce va dori sa faca este sa se urce pe mobila si sa ia in brate televizorul cu pricina. Mai ales ca aveti nevoie de o distanta corespunzatoare fata de ecran, este de preferat sa fie pe perete. La loc sigur zic.

 

  1. Pentru cei cu televizor modern exista functia „baby” care blocheaza anumite programe. Exista si cod de blocare, astfel ca nu va fi usor pentru omuletii vostri sa depaseasca limita pe care le-o impuneti. Mai sunt si alte setari ajutatoare pentru parinti, dar ce e musai sa tii cont, e programarea de inchidere. De cate ori adormi cu tot cu copil in brate si cu televizor deschis? Macar sa faci economie.

 

  1. Telecomanda poate deveni foarte usor o simpla unealta. Va fi si mai greu de gasit din momentul in care copilul descopera atat de multe butoane. Asa ca este de preferat sa nu o lasati la vedere, nicidecum sa il lasati sa se joace cu ea. In scurt timp nu va mai fi functionala. Poate daca aveti una de rezerva…sau poate o aplicatie pe telefon in care sa controlati tv-ul. Da, e ceva ce poti face daca alegi un televizor smart!

 

  1. Copilul imita ceea ce vede la parinti. Asa ca un program al parintilor care include ore in sir in fata televizorului va fi ceea ce isi va dori si cel mic. Organizati orele de privit la tv intr-o anumita parte a zilei, insa nu mai mult de 2 ore. Ce-i drept adultii mai au scapari asa ca singura voastra sansa este sa va ascundeti, sa priviti pe furis si sa nu fiti dati de gol de sonor sau o lumina prea intensa – a se vedea lista de setari ale televizorului.  

Ghidul referitor la televizor, cand ai copii, nu se poate incheia fara mentiunea ca este mai bine sa iti alegi un tv modern. Da, chiar sa iti achizitionezi unul nou. Sunt mai multe functii integrate, o calitate mai mare la ecran si daca tot veti privi programele in timp ce copilul tipa si se joaca prin casa ca toti indienii, cel putin sa aveti parte de o experienta complexa, cu un sunet impecabil. Mai tarziu veti intelege ce spun.