Televizoarele sunt nelipsite, de multi ani, din oricare casa, ele facand parte dintre cele mai indispensabile aparate. Aproape ca nu exista individ, in lumea civilizata, care sa nu consume cel putin cateva ore in fata TV-ului, fie urmarind ultimile stiri, fie emisiuni sportive, fie filme din ategoria preferata.
Fiind atat de incetatenit ca aparat electronic, marile companii s-au intrecut in a oferi nenumarate modele, care concureaza la nivel de functii, marime si optiuni. Ca tehnologie, televizoarele LED sunt cele mai raspandite, fiind disponibile in sute de modele si dimensiuni. Cele mai populare sunt cele cu diagonala de 80 de centimetri, acestea putand fi adaptate la o plaja variata de incaperi, in functie de distanta la care sunt amplasate fata de privitor.
Cele mai bune televizoare aflate pe piata de la noi, la ora actuala, sunt cele Ultra HD. Ultra HD se traduce intr-o rezolutie a imaginii de 3840 x 2160 pixeli, conform specificatiilor Consumer Electronics Association (CEA). Acest tip de televizoare sunt foarte apropiate in privinta rezolutiei de televizoarele 4K, specificatie Digital Cinema Initiative (DCI). Desi sunt apropiate ca rezolutie, cele doua standarde nu sunt identice, insa pot provoca suficienta confuzie cumparatorului neavizat, in momentul in care aparatele Ultra HD sunt avertizate ca fiind 4K. Este adevarat ca diferenta este foarte mica, de aproximativ 13 procente, fiind virtual insesizabila de ochiul omenesc, dar totusi exista.
Televizoarele mai ieftine sunt cele din gama Full HD, acestea avand o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli, insa diferenta de pret fata de cele Ultra HD este suficient de mica pentru a nu reprezenta o problema. Fara doar si poate, viitorul (apropiat) este Ultra HD sau 4K.
Incheind capitolul referitor la rezolutia televizoarelor, trebuie sa retinem ca acesta nu este cel mai important factor cand analizam calitatea imaginii. Spre exemplu contrastul, culoarea si luminozitatea sunt niste aspecte foarte importante, care pot preface un TV Ultra HD intr-unul mediocru, atunci cand sunt deficitare.
Modul de afisare al imaginii este inca un factor important in ceea ce priveste calitatea acesteia. Exista doua moduri de afisare: progresiva si intretesuta (interlaced). In afisarea progresiva intreaga imagine imagine este afisata pe ecran in acelasi timp, in vreme ce in modul intretesut imaginea se formeaza inlocuind prima data randurile impare de pixeli, dupa care randurile pare. In cazul afisarii imaginii in mod intretesut, cu toate ca viteza de schimbare a celor doua serii de pixeli este foarte mare, totusi se poate sesiza un fenomen deranjant de palpaire a imaginii (flickering).
Este de la sine inteles ca, in functie si de bugetul de care dispuneti, este indicat sa achizitionati modelele cu afisare progresiva, imaginea formata de acestea fiind net superioara. Puteti identifica modelele interlaced sau progresive dupa existenta unui „i” respectiv „p” imediat urmatoare rezolutiei (spre exemplu 1080i inseamna imagine formata intretesut, in vreme ce 1080p presupune imagine formata progresiv).