Asociația Culturală Imbold și Acuarela vă invită în cada de lectură! Împreună cu Marius Chivu și Raisa Beicu, am cules din biblioteca Okian 12 cărți de citit în (canape)cadă. Când? În fiecare zi, între 12:00-23:00.
Astenia de iarnă ne face să ne simțim leneși și neinspirați, așa că ne-am gândit să folosim timpul în favoarea noastră. Am ales oameni ai cărților să ne recomande cărți din biblioteca Okian și am făcut o mini bibliotecă la Acuarela. Prietenii noștri, Marius Chivu și Raisa Beicu, au ales câte 6 cărți și ne-au dat imbold la citit.
Pași urmat pentru Citește în cadă!
1. Ieși din casă.
2. Vino la Acuarela.
3. Alege o carte dintre cele recomandate.
4. Citește în cadă.
5. Returnează cartea.
6. Repetă.
Recomandările lui Marius Chivu
1. Karen Russell, Vampires in the Lemon Grove
Am descoperit-o pe Karen Russell într-o antologie americană cu o povestire despre cîinele de vînătoare al Emmei Bovary şi am vrut să citesc o carte întreagă de proză scurtă scrisă de ea. (În general, mă interesează foarte mult proza scurtă scrisă de femei.) Nu vă lăsaţi păcăliţi de titlu: nu e o carte cu vampiri; dar nici să nu vă aşteptaţi la povestiri mai puţin „normale”. Subiectele sale sînt nişte invenţii foarte ingenioase.
2. Aleksandar Hemon, Iubire şi obstacole
Aleksandar Hemon, scriitor american de origine bosniacă, a fost tradus la noi pînă acum doar cu romane. În cartea asta povesteşte despre copilărie ca despre război şi priveşte războiul (din Bosnia) cu familiaritate. Umor şi dramă în toate locurile unde nu te aştepţi să le găseşti. Pentru că orice carte adevărată îţi arată arată şi mai clar obstacolele vieţii
3. Richard Ford, Rock Springs
Rock Springs este una dintre cărţile care m-a făcut să vreau să scriu proză scurtă şi care mi-a influenţat scrisul într-o mare măsură, încurajîndu-mă să nu mă feresc să scriu despre dezastrele din vieţile noastre. De asemenea, m-a învăţat că o carte de proză scurtă poate fi gîndită la fel de complex ca un roman. Acum că am şi tradus-o, cred că am citit-o cap-coadă de nouă ori şi tot nu m-am săturat de ea: e ca un film preferat unde abia aştept să se întîmple ceea ce ştiu prea bine că se va întîmpla.
4. Lauren Groff, Fates and Furies
Pe Lauren Groff am descoperit-o în aceeaşi antologie cu Karen Russell cu o povestire despre viaţa unui băiat crescut lîngă o mlaştină plină cu tot felul de reptile. Acesta este un roman care spune povestea unui mariaj, unui foarte lung mariaj, şi la un moment dat s-a aflat pe lista cărţilor recomandate de Obama. Dacă nici Obama nu ştie ce înseamnă ce presupune să ai o căsătorie foarte lungă…
5. Adam Johnson, Fortune Smiles
Ca şi Richard Ford, Adam Johnson a scris această carte de povestiri ca pe un fel de roman în mai multe părţi. Ca şi în Rock Springs, şi aici se întîmplă nenorociri şi lectura povestirilor este foarte intensă. Cum rar se întîmplă pentru o carte de proză scurtă, în 2015 a primit The National Book Award. Este abia a doua carte a lui Adam Johnson. Pentru prima a primit Pulitzer-ul.
6. Flannery O`Connor, Complete Stories
Flannery O`Connor este, probabil, cea mai admirată autoare de proză scurtă din istorie, deşi a scris doar două cărţi de povestiri. A murit în 1964 înainte să împlinească patruzeci de ani, ceea ce n-a împiedicat cărţile ei să fie premiate postum. N-a fost tradusă şi probabil nici nu va fi vreodată tradusă în limba română. Volumul acesta adună toate povestirile scrise în scurta ei viaţă, vreo treizeci.
Recomandările Raisei
1. Here I am – Jonathan Foer
Omenirea este un cumul dezorganizat de războaie. Israelul dispare, cutremurele au loc peste tot în lume, viața se destramă fix când totul pare c-ar merge bine. Dacă stăm și ne gândim, nu avem nicio zi fără un război – exterior sau interior. În schimb, așteptăm disperați pacea – care, de multe ori, nu mai vine. Cam despre asta scrie americanul Jonathan Foer. Poveste unei familii evreiești din Washington DC, îndepărtarea într-o căsnicie, istorie și radiografia unor despărțiri – pe toate le veți găsi aici remarcabil scrise.
2. Freedom + The Corrections – Jonathan Franzen
Pe Franzen l-aș recomanda oricând, oricui, pentru că literatura are datoria și/ sau puterea să ne pregătească mințile pentru traumele ce pot apărea, ne explică situații din trecut pentru care căutăm soluții, ne face conștienți de importanța familiei în viața noastră (cu tot cu disfuncționalitățile adiacente). Franzen a fost scriitorul care m-a ajutat, chiar mai mult decât nenumărați psihologi, să îmi analizez și să îmi înțeleg familia, iar pentru asta el va rămâne mereu slăbiciunea mea literară.
3. Me talk pretty one day – David Sedaris
Am citit cartea asta într-o vacanță, pe plajă, după prânzuri cu midii și șezlonguri mutate de pe un nisip pe altu’. Am râs în hohote la cele 27 de eseuri, deși cam toate ascund lucruri triste ale vieții lui Sedaris și, de fapt, ale vieții noastre. Părinți care vor să se răzbune pe viață prin copiii lor, defecte pe care încercăm să le camuflăm sau să le reparăm, dar nu reuşim, culturi pe care suntem constrânși să le înțelegem, instrumente la care cântăm, deși nu ne dorim s-o facem, iubiri pentru care sacrificăm lucruri, iubiri pentru care învăţăm lucruri, iubiri pentru care uităm lucruri (pe o plajă).
4. The Year of Magical Thinking – Joan Didion
Ea este, probabil, una dintre cele mai frumoase cărți despre iubire scrise vreodată. Este suficient să îi văd cotorul în biblioteca mea și mi se taie răsuflarea. O recomand doar așa, în engleză, o recomand pentru oricine care știe ce înseamnă declarația supremă de iubire: I love you more than one more day.
5. 100 love sonnets – Pablo Neruda
10, 100, 1.000 – oricâte poeme de iubire scrise de Neruda mi-ar pica în mâini, pe toate le-aș citi.
După ce citim cărțile sau în timp ce citim, ne întâlnim cu Marius și Raisa să vorbim despre ele. Miercuri, 21 ianuarie, de la 19:00.
**Locurile sunt limitate. Intrarea se face numai pe baza de rezervare la 0745 662 889.