Pensiuni tradiționale, popasuri vernaculare

Albumul igloobest Pensiuni tradiționale din România 2022, proaspăt ieșit din tipar, vă propune o călătorie inedită și în același timp familiară: 16 opriri și tot atâtea povești descoperite în toate cele patru zări ale țării, cu diferențele date de specificul arhitecturii vernaculare din Deltă până în Oltenia, și din Muntenia până în Transilvania și Moldova.

Fie că vorbim de case tradiționale care au supraviețuit mai bine de un secol pentru a trăi, în prezent, o altă viață sau altele care au fost strămutate și aduse împreună într-o nouă formulă a ideii de sat, fie de case noi ridicate în spiritul rânduielii meșteșugului și a motivelor specifice regiunii respective, cele 16 pensiuni prezentate în acest album creează o imagine comprehensivă asupra acestui fenomen arhitectural și antropologic, în egală măsură. Cartea este în ediție bilingvă, română-engleză.
comandă Pensiuni tradiționale

Unele case pot călători și începe vieți noi peste munți și văi. Printre acestea se numără și proiectul Albastru și Origini, așezat pe dealurile vâlcene din comuna Berislăvești – un mini-sat contemporan ritmat după tradiții străvechi – sau Casa din deal din ținutul Maramureșului, o casă de la 1870 din bârne de brad, salvată și redată trăirii.

Sau, dacă Bucovina este ținutul cu care rezonați, pensiunea-muzeu denumită Casa Poveste, formată dintr-un ansamblu de cinci case cu nume sugestive – Căsoaia, Casa Mică, Casa Lac, Casa Veche și Casa din Imperiu –, vă propune un periplu cu personalitate arhitecturală care se întinde de la finalul secolului XVIII până la începutul secolului XX, tipice Ocolului Câmpulung de Bucovina din vremea Imperiului Austro-Ungar.

Hai La Saivan, ce-și merită în totalitate titulatura contemporană de bio retreat & farm, este o destinație agroturistică situată pe un platou verde din Munții Hășmaș, formată dintr-un ciorchine de case: „casa mare”, „casa mică” și „casa foarte mică”, vechi de peste 100 de ani, salvate de la foc și reînsuflețite.

Acestea sunt doar câteva dintre cele 16 pensiuni tradiționale ilustrate în album, frumoase și mândre, de la soare te poți uita, dar la dânsele ba, cum ar zice proverbul. Vă invităm să le descoperiți pe-ndelete cu multă curiozitate și iubire pentru tradiție și pentru vechiul meșteșug al ridicării caselor de odinioară.

Din sumar:
Albastru și Origini / Blue and Origins
Casa Bătrână / The Old House
Casa de Oaspeți Satul Banului / Satul Banului Guesthouse
Casa Dima / Dima House
Casa din deal / The House on the Hill
Casa Poveste / The Story House
Casa Schiulești / The Schiulești House
Casa Soarelui / House of the Sun
Căsuța Bunicii / Grandmother’s Little House
Curtea de Mușcel / Curtea de Mușcel
Grădina Vlahiia / The Vlahiia Garden
Hai La Saivan / Hai la Saivan
Hygge Village / Hygge Village
Oberwood / Oberwood
Potecarii / Potecarii
Raven’s Nest / Raven’s Nest