Lumea satului românesc medieval își deschide porțile în centrul Capitalei

Vlaicu Vodă – o altfel de întâlnire cu istoria noastră

Au mai rămas doar patru zile până când satul românesc medieval își va deschide porțile în centrul Capitalei! Pe 8, 9 și 10 iunie, în Piața Constituției, se vor desfășura primele reprezentații ale spectacolului Vlaicu Vodă, care face parte din producția-eveniment cu același titlu, ce propune publicului de astăzi o altfel de întâlnire cu istoria noastră.

Publicul de astăzi va avea ocazia să descopere cum se trăia în țara noastră în vremea domnitorului Vladislav Vlaicu (Vlaicu Vodă, 1364 – 1377), de numele căruia se leagă primele încercări de întemeiere a Țării Românești ca stat independent și autonom. Pornind de la piesa Vlaicu Vodă, pe care scriitorul Alexandru Davila a dedicat-o acestui moment istoric, regizorul Horia Suru și scenograful Cristian Marin au creat un spectacol total, care impresionează prin autenticitate.

Între orele 10:00 – 18:30, publicul va avea ocazia să descopere cum se trăia într-un sat românesc din secolul al XIV-lea, explorând „decorul” impresionant al epocii – casele, turnurile de apărare, atelierele meșteșugărești și spațiile gospodărești, reconstituite în cele mai mici detalii, întocmai ca odinioară. Cavaleri și domnițe, străjeri, fachiri și meșteșugari vor recompune farmecul satului românesc de acum șase veacuri, prin costume și măști populare, cântece, jocuri, demonstrații de vitejie și ateliere de îndeletniciri străvechi (olărit, sculptură în lemn, pictură pe scuturi, pielărie și țesătorie).

Începând cu ora 21:00, publicul va putea urmări povestea captivantă a lui Vlaicu Vodă, în spectacolul care o transpune în universul ei originar. Corul Ascendis, formația Trei parale și grupul Bălașa Percussion, alături de un ansamblu instrumental arhaic, vor da culoare universului sonor specific epocii, creat prin muzica originală semnată de Petre Ancuța, iar actorii Teatrului EXCELSIOR, alături de actori invitați, vor da expresie personajelor fascinante ale dramei istorice. Piesa Vlaicu Vodă surprinde acele jocuri de putere care au marcat parcursul social, politic și religios al țării noastre începând din secolul al XIV-lea, puse în valoare prin portretele celor doi protagoniști: Vladislav Vlaicu – apărătorul independenței politice și religioase a Țării Românești, și Doamna Clara, mama sa vitregă – reprezentanta puterii maghiare expansioniste.

În plin An Centenar, se cuvine a ne aminti că dezideratul înfăptuirii Marii Uniri datează din vremuri foarte îndepărtate, atunci când domnitori iluștri, precum Vlaicu Vodă, au luptat pentru apărarea idealului național contra politicii expansioniste a marilor puteri. O experiență revelatoare pentru publicul de toate vârstele, Vlaicu Vodă le oferă celor de astăzi șansa unică de a descoperi tradiția populară și istoria dintr-o perspectivă inedită. Readusă la viață astăzi, în plin centru al Capitalei, lumea satului românesc de altădată va deveni locul de întâlnire cu originile noastre.

Organizatorul producției-eveniment Vlaicu-Vodă: Primăria Municipiului București, prin Teatrul EXCELSIOR

Intrarea publicului în satul medieval este liberă, iar accesul la spectacol se va face pe bază de rezervare. Detaliile suplimentare privind programul evenimentelor din timpul zilei și accesul publicului sunt disponibile pe website-ul Teatrului EXCELSIOR, www.teatrul-excelsior.ro, și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/Teatrul-Excelsior-Bucuresti.