A doua jumatate a lunii ianuarie aduce in spatiile galeriei neconventionale Celula de Arta propune inca doua expozitii – pe 19 ianuarie va avea loc vernisajul Instantanee estivale a lui Sebastian Beianu, reprezentant al tinerei generatii de pictori brasoveni, la Kulterra Gallery iar pe 30 ianuarie performance-ul Unbearable questions al artistului Alexandru-Stefan Raduta, a carui opera deschide discutia despre alienare.
Artistul Sebastian Beianu, reprezentant al tinerei generatii de pictori brasoveni, ce s-a remarcat prin lucrarile grandioase si bine concepute, a expus in cadrul Bienalei albastre, editia anului 2021. El se impune ca un veridic reprezentant al orientarii artistice Surréalisme.
Seria de lucrari Instantanee estivale are ca sursa de inspiratie marea, cumulata cu amintirile fugare ale artistului, trecute printr-un filtru cu dominanta rece, evocand plastic legatura spirituala dintre om si natura. Lucrarile vor putea fi vazute la Kulterra Gallery (str. Stirbey Voda nr. 104 – 106) pana pe 20 februarie.
Performance-ul Unbearable questions face deschiderea proiectului O lume cu susul in jos. Aceasta prima etapa a initiativei adreseaza intrebari asupra lumii in care traim. Aceste intrebari constituie, de asemenea, o baza teoretica, sau un punct de plecare. Ele vor fi reluate pe parcursul demersului artistic si, pas cu pas, le vor fi gasite raspunsuri.
“Lumea in care traim noi astazi se prezinta a fi cea mai buna din cate exista. Pesemne nu avem de ales decat sa o punem pe un piedestal si sa ne uitam la ea cu admiratie, multumindu-i zilnic ca ne aflam astazi aici. Totusi, oare aceasta prezentare chiar coincide cu realitatea? Intr-adevar, traim in cea mai pasnica perioada, conform statisticilor, totusi razboiul ne bate la granita. Intr-adevar, astazi nu mai avem dictatori, insa puterea ramane in mainile unei minoritati. O minoritate care se presupune ca este aleasa de noi, insa tot o minoritate. Intr-adevar, suntem liberi sa mergem oriunde in afara granitelor, insa doar daca ne permitem financiar. Intr-adevar, avem dreptul la libera exprimare, insa devine inutila atunci cand vocile noastre nu pot fi transformate in actiuni. Toate acestea sunt realitati cu atat mai greu de suportat cu cat ne adaptam mai mult acestei lumi.
Cu toate acestea, chiar daca ajungem la concluzia ca lumea asta nu e chiar atat de buna cum ni se prezinta, ea tot continua sa ne asigure ca nu e nici o alta varianta (ca da, nu e o lume perfecta, dar e mai decenta decat restul).
Totusi cercetari recente in domeniul arheologiei si al antropologiei ne demonstreaza contrariul. De-a lungul istoriei, oamenii si-au organizat societatile in atat de multe moduri diferite incat nici nu are rost sa le comparam. Ideea este ca sunt enorm de multe alternative la lumea noastra de astazi. Iar daca stramosii nostri au reusit sa se reinventeze de atatea ori, noi de ce nu am putea? Limita lumilor pe care le putem crea este limita imaginatiei noastre.”, spune artistul.
Alexandru-Stefan Raduta este un artist vizual stabilit in Bucuresti, a carui opera se invarte in jurul tematicii alienarii. Caracteristicile sale stilistice includ personaje antropomorfe, sintetizarea formelor, tensiune compozitionala si atmosfera onirica iar mediile sale de exprimare sunt pictura, colajul, arta digitala, desenul, linogravura.
Lucrarea realizata in urma performance-ului va putea fi vizitata la Celula de Arta (B-dul Carol nr. 53) intre 30 ianuarie si 4 februarie.
Pana pe 27 ianuarie mai poate fi vizitata la Art Safe (Platforma UAP, Combinatul Fondului Plastic, str. Baiculesti nr. 29) expozitia lui Bogdan-George Negulescu, Reflexia Luminii si, pana pe 30 ianuarie, in spatiul-acvariu al Celulei de Arta se mai poate vedea acumulare.colectie 2, a doua serie curatoriata de Daniel Loagar, co-fondatorul Celulei de Arta.
Artistii ale caror lucrari sunt expuse sunt: Aurelia Chiru, Alexandru Calin Mihalache, Alexandru Raduta, Beaver, Bogdan Negulescu, Iuliana-Cristina Ionita, Louis Kareem Jamal, Maria Buciu, Medeea Stanescu si Norica Ioana Popescu.
Celula de Arta a debutat in 2017 ca un spatiu cu deschidere stradala, ce si-a propus sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei, pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje; si in acest context, nemaiexistand o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creeaza un dialog liber, direct si nonconformist.
Galeria vine in sprijinul creatiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora, in spatiul-vitrina de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal. Cu o prezenta de peste 5 ani (2017 – 2023) pe scena artei din Bucuresti, Celula de Arta a sustinut peste 140 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri).
Incepand cu anul 2022, Celula de Arta si-a extins activitatea in cadrul programului Feat. Kulterra, ce gazduieste ”arta in vizita”, atat propusa de alte galerii cat si de catre artisti in mod direct, printr-un Pop-Up Window, dar si intr-un spatiu nou inaugurat, Galeria Verticala din incinta curtea Random Space (str. Popa Petre nr. 21).
Celula de Arta sustine si promoveaza artistii emergenti indiferent de varsta sau pregatire, iar prin activitatea sustinuta din ultimii 5 ani a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.
Noutatile din Celula de Arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.
Partener strategic: Casa Carol (Carol 53), Kulterra Gallery, ArtSafe.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Spotmedia, IQads, Zile si Nopti, B365.ro, Happ.ro, Carturesti, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK.