La inceputul secolului XXI, stiinta medicala s-a confruntat cu probleme cauzate de raspandirea rapida a infectiilor periculoase, in special SIDA si hepatita virala. Gradul de infectare a personalului medical cu agenti cauzatori ai acestor boli, este cel mai ridicat, in comparatie cu alte categorii de boli. Cele mai importante metode de protectie a lucratorilor medicali, sunt considerate a fi manusile de unica folosinta sau manusi chirurgicale si manusi latex, precum si halate medicale, asa cum sunt ele denumite pentru sectorul medical.
Eficacitatea acestor manusi latex, este realizata doar cu cu conditia ca acestea sa ramana intacte in timpul tuturor manipularilor. In ciuda nevoii evidente de a folosi manusi medicale ca echipament indispensabil de protectie individuala, 25% dintre lucratorii medicali ignora aceasta cerinta. De asemenea, aproximativ 3% dintre manusile noi, pot avea defecte diferite, iar acest lucru se datoreaza incalcarii de catre producator a tehnologiei de fabricare. Fiecare a patra manusa este deteriorata in timpul interventiei chirurgicale, creand o amenintare la infectare.
Caracteristici manusi chirurgicale
Pentru a alege manusi chirurgicale corect, este necesar sa se ia in considerare natura manipularii, antecedente la reactii alergice si altele. Manusile medicale sunt de obicei realizate din latex natural sau din materiale elastomere sintetice. Utilizarea manusilor de latex este optima, atunci cand se intra in contact cu materiale biologice. Manusile sintetice asigura o buna protectie atunci cand se lucreaza cu reactivi chimici. Experienta pe termen lung, a demonstrat ca, folosirea manusilor de latex in medicina, face posibila aprecierea lor ca fiind un mijloc optim de protectie atat pentru pacient, cat si pentru personalul medical.
Caracteristica muncii
Caracteristicile muncii personalului medical, in special a chirurgilor, necesita o sensibilitate ridicata tactila a pielii mainilor. In aceste cazuri este importanta nu numai grosimea materialului pentru manusi, ci, de asemenea, si elasticitatea, capacitatea de a mentine un bun contact cu pielea in timpul utilizarii, si, nu este mai putin importanta, minimizarea transpiratiei printr-o absorbtie buna, iar suprafata texturata exterioara a manusilor, sa asigure o fixare sigura chiar si in contactul cu fluide biologice.
Tipuri de manusi chirurgicale
Manusi chirurgicale fara pudra si structura cu mai multe straturi diferite. Acoperirea interioara sintetica nu afecteaza pielea si nu provoaca reactii alergice. Manusile se potrivesc absolut pe orice mana, inclusiv partea inferioara, care garanteaza un confort maxim la locul de munca si o absorbtie optima a transpiratiei.
Manusi chirurgicale clasice – manusi sterile de inalta calitate. Sunt ideale pentru pielea sensibila si asigura fiabilitatea fixarii instrumentului in mana chirurgului. Ele difera in forma anatomica. Prevenirea reactiilor alergice este asigurata de un numar minim de componente chimice suplimentare, inclusiv de proteine, precum si de produse finale de spalare intensiva. Manusile isi pastreaza complet caracteristicile de calitate la interventiile chirurgicale prelungite.
Manusi chirurgicale rezistente, groase se caracterizeaza prin perceptia tactila imbunatatita, rezistenta ridicata la perforari. Pentru durata depozitarii si usurinta purtarii, sunt furnizate cu o cantitate mica de pudra. Foarte economice – putand rezista la multiple sterilizari. Repetarea exacta a formei mainii ofera confort maxim in munca.
Manusi de examinare – cel mai bun mijloc de a proteja mainile personalului medical in desfasurarea consultatiilor. Sunt destinate utilizarii pe scara larga in practica medicala, au elasticitate si fiabilitate ridicata. Forma universala a manusii este potrivita pentru ambele maini.