Importanta cartilor pentru copii

Un adult care citeste cu voce tare unui copil indeplineste un act de dragoste, iar acest lucru are implicatii importante pentru dezvoltarea personalitatii copilului la nivel relational, emotional, cognitiv, lingvistic, social si cultural. In experienta comuna de citire si ascultare, adultul si copilul intra intr-o armonie reciproca prin lumile care prind viata in paginile cartii, intr-o comunicare intensa si placuta, facuta din emotie, prietenie, complicitate, incredere, care le intareste legatura emotionala.

Din punct de vedere emotional, citirea unui basm unui copil ii permite sa exploreze emotiile sale in compania adultilor. Din punct de vedere cognitiv, lectura ofera copilului un canal alternativ de cunoastere, pe langa experienta directa; favorizeaza intelegerea sinelui si a lumii din jurul sau; il imbie la descoperiri si explorare; dezvolta imaginatia, creativitatea, curiozitatea; imbunatateste abilitatile logice si abstracte. Pe plan lingvistic, citirea stimuleaza dezvoltarea limbii, imbogateste vocabularul si imbunatateste calitatea lexicala. Din punct de vedere social, copiii obisnuiti cu cititul, au performante academice mai bune, integrare sociala, capacitatea de a rezolva probleme. In cele din urma, din punct de vedere cultural, transmiterea povestilor de la adulti la copii este perceputa ca unul dintre canalele de transmitere a valorilor, mesajelor etice si traditiilor dintr-o generatie in alta.

Cititul trebuie sa fie o placere, nu o obligatie. De exemplu, daca copilul pierde concentrarea sau se indeparteaza, nu trebuie sa insistam; obiceiul de a asculta va creste apoi treptat si capacitatea de a acorda atentie. De aceea, trebuie sa punem pret pe carti si sa alegem intotdeauna lecturi specifice varstei si nivelului de intelegere al copilului. Pe librabriadlefin.ro sunt disponibile carti de la Editura Univers Enciclopedic pentru copii, la preturi exceptionale.

Cartile pentru copii sunt importante, dar si mai important este ca noi, ca parinti sa participam activ in insuflarea gustului pentru lectura. Alege Univers Enciclopedic carti precum:

1. Te iubesc pana la luna si la stele. Este o carte perfecta pentru a fi citita de catre parinti impreuna cu cei mici. Este vroba despre o mama urs si puiul ei si dragostea nemarginita. Este expresia perfecta a legaturii puternice dintre parinte si copil, o dragoste ce nu are limite si merge dincolo de stele.

2. Somn usor micutule socricel. Cartea scrisa de Frauke Weldin si Maya Geis ne arata un soricel micut si dragut, care se pregateste pentru ora de culcare. Se spala pe dintisori, sta pe olita, isi pune pijamaluta, isi bea lapticul si se pregateste de culcare. Insa nu poate dormi pana nu primeste un pupic de la parintii lui. Este o poveste foarte frumoasa despre soricei si somnicul de seara.

3. Cavalerul Neinfricat si Monstrul Infricosator. Este o poveste despre curaj si prietenie. Cavalerul Neinfricat traieste intr-un castel de pe muntele stancos si in beciul castelului traieste Monstrul Infricosator. Insa, in timpul noptii, amandurora le este foame si pornesc spre bucatarie. Cand se vor intalni, o gramada de lucruri amuzante se vor intampla. Cei mici vor descoperi o poveste deosebita si plina de povete.

Acestea sunt doar cateva dintre titlurile editurii Univers Enciclopedic pentru copii, disponibile pe librariadelfin.ro. Cu ajutorul povestilor sau cartilor de cultura generala, copiii se vor dezvolta pe toate planurile si, in special, pe plan intelectual. Vor invata sa viseze, sa isi imagineze, sa deosebeasca lucrurile bune de cele rele.

Cartile pentru copii sunt importante si niciun parinte nu ar trebui sa subestimeze puterea lor.