Dans și Arhitectură în spațiul urban. Ergonomica

The Exchange performance, credit foto: Michael Maurissens

4Culture și WASP Studios prezintă pe 4 și 5 noiembrie, la Casa OAR București și la WASP Working Art Space and Production primele evenimente din cadrul programului de cooperare internațională Ergonomica.

Ergonomica – dans și arhitectură în spațiul urban, propune o abordare interdisciplinară, bazată pe creativitate, care să aducă împreună dansul și arhitectura într-­un proces de reconstrucție, reproducere și regenerare urbană, prin corp și mișcare.

Program Ergonomica

– Sâmbătă, 4 noiembrie la Casa OAR București, Str. Sf. Constantin nr. 32
18.30 – 19.00, 19:00 – 19:30, 19:30 – 20:00
Performance instalație – concept: Andreea Căpitanescu, Arh. Ivanescu Emil, foto/video: Claudiu Cobilanschi, univers sonor: Maria Balabas, performeri: Elisabeta Trefas, Vlad Benescu, Gabriela Iacob, Elena Copuzeanu, Andreea Capitanescu.

– Duminică, 5 noiembrie, la WASP Studios, Str. Ion Minulescu nr. 67-93, Fabrica Flaros, corp E, etaj 2, Bucuresti

17.00 – 18.30 Conferința internațională „Dans și Arhitectură în spațiul urban”
ce va cuprinde prezentarea cercetării realizate de echipa de proiect și discuții cu invitații: MIchaelDouglas Kollectiv – coregrafii Michael Maurissens și Douglas Bateman, Dana Caspersen – specialist în conflicte, performer și autor al volumului Changing the Conversation: The 17 Principles of Conflict Resolution, Anne Bautz și Anne Kerzerho – ICI – CCN Montpellier, Emil Ivănescu – dr. arhitect la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București și director al Anualei de Arhitectură, Andreea Căpitănescu – coregraf, curator și manager cultural, Maria-Elisabeta Trefaș, Vlad Benescu și Elena Copuzeanu – performeri, Maria Balabas – jurnalist și artist media, Claudiu Cobilanschi – artist vizual.

19:00 – 20.00 The Exchange – MD Kollectiv și Dana Caspersen
Performance invitat (Germania) (white box)

Intrarea liberă.

 

 

The Exchange // Michael Douglas Kollectiv & Dana Caspersen

The Exchange este o producție Michael Douglas Kollectiv în colaborare cu Dana Caspersen.

Proiectul este finanțat de Departamentul de Cultură al Primăriei orașului Köln, Germania, Land Ministery NRW, de Kunststiftung NRW, ZAIK și de NPN.

The Exchange invită publicul să participe la o nouă formă de explorare a întrebării: Cum influențăm noi, ca indivizi, nivelul violenței în lume? În timpul performance-ului, participanții se mișcă în spațiul de acțiune, spațiu ce este adus la viață prin mișcările lor și este conturat prin experiențele și convingerile acestora. Performance-ul se folosește de acțiuni fizice simple, precum mersul, gesturile și imaginația, folosite ca instrumente de schimb pentru angrenarea în această cercetare colectivă.

În contextul actual internațional, puternic divizat de ideologii și persecuții rasiale, interacțiunile violente crescute devin acceptabile, chiar dacă sunt nedorite, și crește sentimentul lipsei de speranță. The Exchange se opune acestei lipse de speranță prin asigurarea unei platforme prin intermediul căreia participanții să reconsidere ce cred despre violență, de unde au deprins aceste convingeri și cum își îndreaptă atenția și acțiunile în conflicte. Prin intermediul acestui schimb și reflecții, este creată o punte de plecare, de la care, noi indivizii si comunitățile putem considera că avem puterea de a schimba lucrurile.

Dana Caspersen este specialist în conflicte, performer și autor al volumului Changing the Conversation: The 17 Principles of Conflict Resolution (Penguin 2015, A Joost Elffers Book). Munca ei se concentrează pe responsabilizarea indivizilor și a organizațiilor, de a crea o schimbare pozitivă într-un sistem distructiv.

Caspersen a lucrat ca artist principal la Baletul din Frankfurt și la Compania Forsythe, în colaborare cu celebrul coregraf William Forsythe. Aceștia au colaborat de la creația celui mai mare castel gonflabil din lume pentru Artangel în Londra până la dezvoltarea unor lucrări apreciate de publicul internațional, precum Eidos: Telos and I Don’t Believe in Outer Space.

Caspersen ține un master în Studiul Conflictelor și Medierii și un MFA în Dans. Bestseller-ul ei vândut pe Amazon, Changing the Conversation: The 17 Principles of Conflict Resolution, oferă instrumente eficiente de transformare a conflictului într-un spațiu al posibilităților. Caspersen se folosește de gândirea coregrafică pentru a crea la scară mare proiecte de dialog public pe subiecte precum imigrația și violența. Aceste proiecte au adus împreuna mii de oameni din diverse comunități din întreaga lume. Caspersen predă, ține lecter-uri și coaching-uri și mediază situații de conflict. A fost aleasă ca speaker “New Voices” la Conferinta Asociatiei pentru Conflict Resolution “Conflict și Coregrafie”, a fost nominalizată la Premiul Laurence Olivier pentru contribuții majore aduse dansului și a primit Premiul Bessie pentru performanță creativă remarcabilă.

Michael Douglas Kollektiv

Format în jurul unui grup de artiști coregrafi dansatori, Michael Douglas Kollektiv investighează în mod continuu dificultățile realizării unei producții de dans colective.

The Kollectiv a fost fondat în 2009 de către coregrafii Michael Maurissens și Douglas Bateman. The Kollectiv îmbină partea practică și teoretică a colaborării, invitând artiștii și teoreticienii să studieze concepte de performance.

Aflat într-o continuă dezvoltare, folosind mijloace de gândire arhitecturală propuse de Dr.Ing Michael Steinbusch ( de la Centrul de Studii Arhitecturale, Universitatea Tehnica din Dresden), Michael Douglas Kollektiv a dezvoltat o nouă structură a dansului contemporan în Koln, ce stimulează inovația și schimbul de experiență. (ZAIK)