Cum iti alegi fotograful pentru evenimentele din viata ta

Fotografii surprind momente importante. Este munca lor – si pasiunea lor – sa surprinda cele mai semnificative evenimente din viata noastra. Prin alegerea fotografului potrivit, cele mai pretioase amintiri ale tale sunt astfel pastrate perfect. Indiferent daca ai nevoie de un fotograf nunta, pentru ziua de nastere sau botezul copilului tau sau chiar un eveniment corporat important pe care il gazduiesti, este important sa stii cum sa alegi fotograful potrivit. Iata pasii pentru a alege un fotograf:

1. Cauta online profesionistii si roaga-ti prietenii sa ti-l recomande

O cautare simpla pe Google este de obicei o modalitate de incredere de a gasi un fotograf, dar poti, de asemenea, sa intrebi oamenii din jurul tau daca stiu ce fotografi au angajat pentru propriile eveniment.

De asemenea, poti utiliza aplicatii care iti vor afisa o lista cu profesionisti care lucreaza in zona ta. De exemplu, daca vei cauta fotograf evenimente in Bucuresti, vei descoperi o baza destul de mare cu locatiile si numele acestora.

2. Contacteaza fotograful

Daca ai ales un fotograf botez sau nunta, atunci  afla tot ce trebuie sa stii despre acest potential profesionist, punandu-i intrebari. Repeta acest proces cu mai multi fotografi inainte de a face alegerea finala. Ce intrebari ar trebui sa ii pui unui fotograf profesionist inainte de a-l angaja? De obicei, vei dori sa pui intrebari care te vor ajuta sa determini daca fotograful indeplineste criteriile. Iata principalele intrebari pe care trebuie sa le pui:

Care este nivelul de experienta?

Ai certificari profesionale?

Care este stilul general de fotografie?

Ce servicii sunt incluse in pachete, de exemplu sedinte foto video?

Ce tip de echipament utilizezi?

Va exista un contract?

3. Examineaza portofoliul.

Pe langa faptul ca are multa experienta, atunci cand angajezi un fotograf profesionist, doua elemente nu sunt negociabile: calitatea muncii si serviciul sau. Dupa interviul initial, i-ati ceva timp pentru a verifica criticile si marturiile referitoare la acestea. Daca este posibil, consulta social media pentru a afla ce spun oamenii despre fiecare fotograf pe care il ai in vedere. Vrei sa te asiguri ca vei trai o experienta buna cu fotograful pe care l-ai ales, asa ca afla cum au fost experientele clientilor precedenti. 

De asemenea, asigura-te ca verifici portofoliul pentru a vedea cum lucreaza. Consulta site-urile web, portofoliile online si orice probe palpabile pe care le-ar putea avea, deoarece unii fotografi ofera, de asemenea, imprimarea albumelor foto pentru anumite evenimente.

4. Discuta detaliile

Presupunand ca ai cele mai bune optiuni, este timpul sa treci la actiune. Pentru a te ajuta sa iei o decizie, afla mai multe despre serviciile fiecarui fotograf. Aceste intrebari variaza acum in functie de evenimentul pentru care rezervi fotograful si de tipul de servicii pe care le doresti.

Iata cateva intrebari pe care ar trebui sa le pui intotdeauna inainte de a alege un fotograf:

Cati fotografi sunt in echipa ta? Ai un fotograf de rezerva?

Cate ore de acoperire vom avea?

Orele suplimentare sunt o optiune (daca evenimentul este intarziat) si, daca da, cat trebuie sa platesc in plus?

Vei edita toate fotografiile sau doar fotografiile pe care le aprob?

Care este programul de livrare?

5. Cunoaste-l pe fotograf.

Dupa ce te-ai hotarat asupra fotografului, ar trebui sa incerci sa il cunosti mai bine. Il poti invita la o cafea pentru a discuta despre evenimentul tau. Este important sa te simti confortabil cu fotograful pe care il alegi. Prin urmare, este intotdeauna o idee buna sa facem un pas in fata pentru a cunoaste mai bine aceasta persoana.

6. Examineaza albumele cu un ochi critic

Cand vizionezi albumul unui fotograf, cauta momentele cheie pe care doresti sa le surprinda. Este foarte important sa detectezi, in fotografiile lui, sensibilitatea atunci cand surprinde emotiile oamenilor. Asigura-te ca subiectele fotografului arata relaxat, nu ca niste caprioare surprinse de faruri. Si asta pentru ca, cu siguranta, iti doresti sa vezi fotografii zambitoare ale prietenilor sau invitatilor pe care ii ai la evenimentul tau.

7. Asigura-te ca personalitatea ta va fi bine evidentiata

Nu subestima importanta legaturii cu fotograful. Fotograful este incantat de viziunea ta cand o descri? Cand faci sugestii, le discuta cu tine in mod clar si respectuos sau pare neinteresat? Pentru a obtine cele mai bune fotografii, intalneste-te cu un profesionist care stie exact cum functioneaza anumite rituri sau cutume social, dar este suficient de indraznet pentru a merge in cautarea unor imagini grozave si, mai ales, te face sa te simti confortabil si nu te supara.