Cu mintea la psiholog – cat de des merg romanii la psiholog si mai ales de ce

In ultimii ani, depresia a devenit o prezenta constanta in societate. Stresul este ca si parte din rutina zilnica, in timp ce nemultumirea si stima de sine scazuta sunt din ce in ce mai frecvente. Este un context dezolant care se pare ca defineste tot mai mult actualitatea. Mai trist este ca astfel de concepte par sa fie corelate mai adesea cu generatia tanara.

Sa mergem la psiholog

Conform statisticilor, in jur de 2.000.000 de romani sufera de depresie. Acesta este un exemplu singular care ne ofera o confirmare a faptului ca serviciile psihologice nu sunt accesate la timp. Adresabilitatea romanilor din acest punct de vedere este inca scazuta. Asta pentru ca multi ignora semne ale unor stari alarmante, pentru ca nu isi prioritizeaza situatia, pentru ca isi cauta scuze. Ai crede ca romanii in general fug de propriile sentimente si stari, de expresia acestora; pentru ca pare mai usor sa fugi de ele, sa le ignori, decat sa le pui pe tapet si sa cauti o forma de impacare cu tine insuti.

Prejudecati

Un motiv pentru care astfel de situatii se generalizeaza, motiv pentru care romanii merg la psiholog doar impinsi de la spate sau in cazuri ale extremelor, se poate corela si cu gandirea usor depasita. Prejudecatile ne tin departe de adevaruri, de realitati si de posibilitati. Nu este vorba de neincredere sau de incompetenta, ci mai degraba de o teama nejustificata a fiecaruia dintre cei care ar avea nevoie de ajutor specializat.

Gandirea comunista, teama de etichete

Un alt fenomen inca prezent in randul romanilor tine de ramasitele unei gandiri comuniste. Pe vremuri, cum spun batranii nostri, educatia se baza in mare parte pe rusine. Conceptul in sine se asocia cu orice fel de manifestare, chiar si emotiva. Astfel, multi dintre cei trecuti prin acele vremuri au fost invatati sa isi reprime sentimente, sa se ascunda, “sa nu…” intr-un lung sir de aspecte.

Avand o gandire de acest gen, se intelege parca de ce exista si teama de a exprima sentimente si ganduri, de a expune situatia de familie in fata unui psiholog. Pentru ca intervine ulterior si etichetarea, pentru ce ar spune lumea, pentru ca suntem din start vazuti ca bolnavi si boala este inamicul numarul unu in viata.

Desigur, terapia si confesiunea in fata unui psiholog sunt aparte a unor astfel de gandiri. De fapt, este chiar dovedit si studiat faptul ca a vorbi despre ceea ce traiesti, ceea ce te nedumereste te ajuta sa descoperi o alta latura a situatiei si poate chiar tu sa stii raspunsul. Este mai mult decat benefic ca un psiholog sa iti fie aproape. Mai cu seama cand la mijloc sunt situatii de viata ce iti pot influenta viitorul: viata de familie, decizia unui legamant sacru, cum sa gestionezi o schimbare in viata sau cum sa fii stapan pe situatie in ceea ce priveste latura profesionala. Practic orice aspect al vietii poate fi grija si implicit acesta poate fi un motiv intemeiat pentru care un psiholog este necesar.

Beneficii ale terapiei

Cunoscand mai degraba care sunt beneficiile unor sesiuni de terapie poate ca mentalitatea va incepe sa se schimbe. Castigul este desigur pentru fiecare in parte, deci nu exista alt interes decat cel personal, de a remedia o situatie.

Asadar, daca aveti un interes oricat de mic pentru acest domeniu o simpla accesare online va poate dezvalui incotro sa va orientati. Pana sa bateti la usa de cabinet psihologic, puteti avea deja un bagaj de cunostinte despre cum este procedura terapiilor. Spre exemplu, in cadrul paginii www.psihart.ro descoperim care sunt si standardele in ceea ce priveste o sesiune de terapie: confidentialitate, servicii variate, intr-un cadru mai mult decat placut si confortabil, care din start sa ofere o stare de siguranta.

Descoperiti informatiile necesare, ba chiar si liste de preturi, transparenta cu care puteti colabora cu un psiholog. Aceeasi pagina gazduieste de asemenea si informatii despre sesiuni de terapie multilingvistice.

Acum, in societatea moderna, cand totul este la indemana, mai usor accesibil, a avea parte de sesiuni de terapie nu trebuie sa insemne un lucru grav. Scopul este acela de a trai echilibrat, de a trai emotional vorbind la fel de echilibrat.