Cinema in Aer Liber continua cu inca sase filme intre 4 – 9 septembrie

Proiectiile de filme de pe Insula Artelor din parcul Titan incep de saptamana aceasta de la 20:30

Cinema in Aer Liber a ajuns deja la jumatatea proiectului de cinema neconventional care se desfasoara pe Insula Artelor din Parcul Titan. 12 filme, fie nominalizate si premiate anul acesta la Globurile de Aur, Festivalul de Film de la Cannes, Premiile Cesar si Oscar, fie din retrospectiva de filme clasice romanesti, mai pot fi vazute, de marti pana duminica, de la 21:00, cu intrarea libera pentru public in limita locurilor disponibile.
In primele doua saptamani spectatorii s-au putut delecta cu peliculele premiate ca “Au Revoir La-Haut” (r. Albert Dupontel), “L’Atelier” (r. Laurent Cantet), “In the Fade” (r. Fatih Akin), “Loving Vincent (r. Hugh Welchman, Dorota Kobiela)”, “Romania neimblanzita” (r. Tom Barton-Humphreys), “Un beau soleil interieur” (r. Claire Denis) si “Happy End” (r. Michael Haneke), alaturi de memorabilele “Nea Marin miliardar” si “Mihai Viteazul”(r. Sergiu Nicolescu) si „Veronica” (r. Elisabeta Bostan).
Programul din saptamana 4 – 9 septembrie este:
4 septembrie – L’Atelier (r. Laurent Cantet, nominalizat in competitia Un certain regard, la Cannes 2017, AP12), cel de-al 8-lea film al renumitului regizor francez Laurent Cantet (Entre les murs), vorbeste despre dificultatea generatiei tinere de a-si gasi locul intr-o societate violenta, rupta intre probleme sociale si politice.
Olivia (Marïna Fois), o scriitoare celebra, organizeaza un atelier de vara la care participa un grup de tineri din sudul Frantei. Printre ei, Antoine, un tanar conflictual si talentat, care rupe dinamica grupului. Olivia este deopotriva ingrijorata si fascinata de violenta lui Antoine si incearca sa-l cunoasca dincolo de granitele Atelierului.
5 septembrie – Romania neimblanzita (r. Tom Barton – Humphreys, AG) arata cum, in inima Europei exista o viata naturala fabuloasa: o explozie a salbaticiei, care reprezinta caminul a nenumarate vietati. Muntii infiniti, padurile stravechi, apele nesfarsite, toate acestea gazduiesc creaturi de referinta pentru batranul continent.
Sunt tinuturi ale frumusetii si salbaticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parca desprinse din legenda traiesc in libertate, aici animalele se lupta pentru supravietuire, iar filmul va dezvalui toate aceste povesti incredibile.
6 septembrie – Pororoca (r. Constantin Popescu, Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la San Sebastian, N15) spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) si a Cristinei (Iulia Lumanare). Cei doi duc o viata de cuplu obisnuita, fara alte griji aparente, altele decat cele inerente, legate de cresterea si educatia copiilor: Maria (5 ani) si Ilie (7 ani). Intr-o duminica dimineata, Tudor iese cu copii in parcul din apropierea blocului. Intr-o clipa de neatentie a tatalui, Maria dispare. Impreuna cu alti parinti, Tudor o cauta frenetic prin zona. 30 de minute mai tarziu, Tudor anunta politia. Maria este considerata, oficial, disparuta.
7 septembrie – The Square (r. Ruben Östlund, castigatorul Palme d’Or la Cannes in 2017, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film strain in 2018, castigator a 6 premii ale Academiei Europene de Film, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, N15), il aduce in prim-plan pe Christian, un respectat curator al unui muzeu de arta contemporana. Divortat, dar tata devotat a doi copii, conduce o masina electrica si sprijina cauze nobile.
Expozitia sa, The Square / Patratul, este o instalatie care invita trecatorii sa mediteze la altruism si la responsabilitatea pe care o au ca fiinte umane. Uneori, insa, este dificil sa traiesti conform propriilor tale principii: raspunsul prostesc al lui Christian la furtul telefonului sau il arunca intr-o serie de situatii jenante. Intre timp, agentia de PR a muzeului creaza o campanie neasteptata pentru The Square. Feedbackul este coplesitor si il arunca atat pe Christian, cat si muzeul, intr-o criza existentiala.
8 septembrie – Reconstituirea (r. Lucian Pintilie, N15) spune povestea reconstituirii unui banal incident, o bataie intre doi tineri, intreprinsa de Militie, care se transforma intr-o crima. Este primul film, ca opera de arta, care in ton ironic, malitios, cinic, ne introduce in infernul romanesc, moral si spiritual, in labirintul bascaliei, varianta specific romaneasca si degradata a spiritului balcanic.

Sunt de retinut si interpretarile de exceptie ale actorilor George Mihaita, Vladimir Gaitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Stefan Moisescu – cele mai valoroase din intreaga lor cariera cinematografica.
9 septembrie – Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (r. Catalin Mitulescu, castigator al Un Certain Regard la Cannes 2006) – Bucuresti, 1989. Eva, fratele ei mai mic Lalalilu si parintii lor locuiesc intr-un cartier marginas al capitalei. Lalilu are 7 ani si o adora pe Eva. Ea are 17 ani si este pentru prima data indragostita. Viata Evei se schimba insa in ziua in care ea si Alexandru sparg in scoala, din greseala, bustul lui Ceausescu. Sunt prinsi si li se cere sa isi faca autocritica in fata adunarii scolare. Obligat de tatal sau, Alexandru se umileste si scapa. Eva refuza, este exmatriculata si transferata la o scoala profesionala de la periferia orasului. Il paraseste pe Alexandru si, impreuna cu Andrei, pune la cale un plan sa fuga din Romania. Vor sa treaca Dunarea innot. Martor al plecarii celor doi, Lalilu ia decizia vietii lui.
Evenimentul isi propune sa ofere spectatorilor o alternativa la vizionarea filmelor la televizor sau in multiplexuri si, prin selectia prezentata, urmareste sa atraga publicul larg catre filmele de autor. Desi pe insula, sub cerul liber, peliculele vor putea fi vizionate in conditiile unei sali de cinema moderne, la standarde europene.
„Cinema in aer liber” este membru al retelei „Europa Cinemas” si are ca parteneri media: AXN, Prima TV, Europa FM, Music Channel, Radio Bucuresti FM, Radio Romania Cultural, Iqads, SMARK, PRwave, Iqool, Eva.ro, acasa.ro, Kudika, Garbo, AARC, Blog de Cinema, Movie News, Cinefan, Noizz, Bucharest City App, Goingout.ro, The Trends, 4arte, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, Cotzoblog, Munteanu, Feeder.
Detalii despre filme si programul complet pot fi gasite pe site-ul www.cinemainaerliber.ro
Accesul publicului la acest eveniment este liber.