Samsung devanseaza Apple in China

Poporul chinez este cel mai numeros din lume numarand peste peste un miliard si jumatate de persoane, dintre care peste noua sute de milioane au telefon mobil. Prin urmare, lupta pentru pozitia fruntasa in topul vanzarilor este una acerba, fiind vorba de foarte multi bani in joc. In plus, exista si numerosi producatori chinezi de telefonie mobila, insa Samsung a reusit sa se impuna si acolo unde producatorii autohtoni sunt preferati de catre populatie.

Sud-coreenii de la Samsung ocupa cu mandrie titulatura de cel mai popular producator de telefoane inteligente, devansand astfel producatori locali precum Huawei sau Lenovo. Pentru companii straine in China, precum coreenii de la Samsung sau americanii de la Apple, este greu sa se impuna pe o piata comunista dominata de produse autohtone, multe de calitate. Producatorii autohtoni ocupa locurile doi, trei si patru, abia locul 5 fiind ocupat de Apple.

Locul doi ocupat este ocupat de Lenovo, al treilea de Huawei, iar a patra pozitie este acoperita de Coolpad. Toti acestia produc telefoane mai potrivite nevoilor si posibilitatilor chinezilor, insa Samsung a reusit sa le ia fata si sa devina cel mai popular comerciant de smartphone-uri. Probabil va asteptati ca terminalele entry-level sa fie cele mai bine vandute pe piata chineza, insa surpriza este oferita si de catre varfurile de gama precum Galaxy Note  sau Samsung Galaxy Edge. Compania Samsung a demonstrat ca stie sa se faca remarcata cu produsele sale pe toate nivelele de piata, deoarece pentru foarte multa lume un smartphone nu reprezinta un produs de lux, iar firma sud coreeana a inteles foarte bine acest aspect.

La nivel anual, procentul cresterii vanzarilor de smartphone-uri a scazut in 2016 fata de anii precedenti, neluand in calcul explozia din ultima partea a anului 2016 de 21,9 la suta. In schimb, in China cresterea a fost de 15 la suta in 2016 fata de anul 2015.

In urma acestei analize, rezulta un dezavantaj major pentru europeni, dat de dezinteresul marilor companii in a dezvolta aplicatii si terminale conform nevoilor noastre. Sunt sanse foarte mici sa avem harti GPS actualizate pentru Romania, sau Siri in limba romana, avand in vedere trendul si dezinteresul aratat de Samsung cat si de Apple fata de piata europeana. Toata atentia lor va urma sa fie concentrata pe piata americana si in al doilea rand pe piata asiatica, unde exista o piata de desfacere mult mai mare si, de ce nu, este piata cea mai apropiata de locul unde se produc aceste terminale, atat cele americane cat si cele sud-coreene.