Intrebari care te ajuta sa alegi un serviciu profesionist de contabilitate

Odata ales, contabilul este foarte greu de schimbat deoarece acesta reprezinta o mare parte din modul de functionare al afacerii. Comunicarea dintre contabil si proprietar este esentiala pentru buna functionare a oricarui tip de afacere, iar tranzitia catre un nou contabil poate fi adesea costisitoare si extrem de stresanta. Din acest motiv este cu atat mai important ca alegerea firmei de contabilitate sau a persoanei care va tine contabilitatea sa fie facuta dupa o cantarire atenta a tuturor posibilitatilor pe baza unor criterii ce tin atat de nivelul de experienta cat si de modul de lucru, specializarea si personalitatea expertului contabil. Cel mai usor mod de a determina daca un contabil este cel potrivit pentru afacerea dezvoltata este adresarea unei serii de intrebari relevante si la obiect in urma carora proprietarul isi poate face o idee clara si poate alege in consecinta.

1. Este contabil public autorizat? Un contabil public autorizat este recunoscut pe intreg teritoriul Europei drept persoana care a absolvit studii de specialitate si a obtinut certificare in urma unor examene de stat. Aceasta certificare este extrem de importanta in mod special pentru companiile mari care au nevoi complexe ce pot necesita in mod obligatoriu colaborarea cu un Contabil Public Autorizat. Pentru afacerile mici exista si alte optiuni ce pot fi explorate si care nu necesita in mod neaparat aceasta certificare.

2. Este in masura sa ofere idei inspirate in ceea ce priveste domeniul de afaceri? Un contabil nu trebuie sa se priceapa doar la numere, acestia trebuie sa fie pregatiti si sa ofere sfaturi de valoare pe domeniile de afaceri in care au mai lucrat. Este foarte important ca orice expert in contabilitate ales sa se poata adapta din mers la orice situatie neprevazuta. Pentru a determina aceasta calitate, candidatul poate fi intrebat daca poate oferi pe loc o idee prin care firma ar putea sa economiseasca bani. Contabilii cu experienta vor fi capabili sa raspunda chiar si pe baza unor date incomplete cunoscute despre firma.

3. Este in pas cu tehnologia? Pachete de software pentru contabilitate precum MYOB si QuickBooks sunt extrem de folositoare, de aceea este important pentru un contabil sa fie in pas cu tehnologia. Bineinteles, contabilii cu multa experienta nu au nevoie decat de un creion si hartie pentru a-si face treaba in mod excelent, insa tehnologia ofera posibilitatea de a eficientiza acest proces intr-un mod de pe urma caruia profita atat compania cat si proprietarul care economiseste bani atunci cand contabilul are nevoie de mai putin timp pentru prestarea serviciilor. Comunicarea prin intermediul internetului este un alt aspect care poate fi extrem de folositor in realatia profesionala cu contabilul.

4. Cu ce alti clienti a lucrat? In materie de contabilitate, experienta este totul. Pentru ca un contabil sa poata fi cu adevarat eficient, acesta trebuie sa mai fi lucrat pe domeniul respectiv astfel incat sa aiba o idee clara asupra modului in care afacerea functioneaza inca de la inceputul colaborarii. Este ideala colaborarea cu un contabil care a lucrat in prealabil cu cel putin o alta companie din acelasi domeniu de activitate.