Inca doua expozitii concentrate pe auto-descoperire la Celula de Arta si Kulterra Gallery

In ultima jumatate a lunii iunie, echipa Celulei de Arta prezinta publicului doua expozitii izvorate din demersuri de auto-descoperire, de introspectie si de ancorare in lumea inconjuratoare. Astfel, pana pe 9 iulie, la Celula de Arta (B-dul Carol nr. 53), va putea fi vazuta expozitia Amor fati, prima expozitie personala a tanarului artist Denis Nanciu, curatoriata de Raluca Ilaria Demetrescu iar pana pe 14 iulie, la Kulterra Gallery (Str. Stirbey Voda nr. 104 – 106) Do animals have souls?, expozitia artistei emergente Adelina Laura Cimpeanu.

Douazeci si trei de ganduri sau intrebari despre lume si rosturile ei, in douazeci si trei de figuri

Pentru prima expozitie personala, care va avea vernisajul pe 20 iunie, de la ora 19:00, Denis Nanciu a ales sa debuteze cu o punere in scena populata de fiinte-ganduri in galeria vitrina Celula de Arta din cadrul hub-ului cultural Carol 53.

Douazeci si trei de figuri, douazeci si trei de ganduri sau douazeci si trei de intrebari despre lume si rosturile ei, cate una pentru fiecare demon sau inger care il bantuie sau viziteaza pe artist. Pentru fiecare an al vietii de pana acum si in continuare pana ce Denis isi va fi incheiat socotelile cu lumea inca o naluca va mai aparea in fiecare an, dupa an, dupa an si pana la sfarsitul infinitului. Dar dupa infinit? Urmeaza alt infinit. Amor fati este o expresie din latina care se refera la dragostea pentru destin ca principiu sau destinul propriu.

Denis e calm si cu atentia izvorata din aceasta calmitate face un exercitiu continuu de introspectie, fara pauza, fara sa oboseasca. Acest exercitiu de observare a sinelui nu este nicidecum unul de tip neuroastenic, ci mai degraba pune lucrurile vietii personale in perspectiva plonjanta sau montanta, depinde de factorii externi care intervin si ei in acest act (de) viata cat si de starea de spirit a fiecaruia. inger sau demon? „In toate exista speranta” ne spune artistul, in floarea cu focusul de lumina asupra ei, aripa ingerului inaltata sau luminita gradinarului care strabate scena, padurea, viata, Calea Lactee, nemarginirea sinelui-destinului.

Denis Nanciu, nascut in Nana, judetul Calarasi, in 1999, este student in anul I Master la UNARTE Bucuresti, la sectia Ceramica, Sticla, Metal. Participa la mai multe expozitii in tara si strainatate, realizeaza obiecte de design interior din metal si sticla care se afla in colectii private iar lucrarile lui apar in mai multe cataloage si albume de arta. in numarul 46 / 2022 ilustreaza cu desene revista DOR.

Sufletul creatiilor din jurul nostru, surprinse pe panza

“Do animals have souls?” s-a nascut intr-o perioada de descoperire a propriului corp si sine al artistei. Schimbarea stilului de viata catre veganism a impins-o catre intrebarile simple pe care fiecare dintre noi si le-a pus intr-un moment al existentei noastre. Ca oameni, nu suntem singuri pe acest pamant, suntem inconjurati de cele mai importante creatii. Ne bucuram zilnic de dragostea si atentia lor, le primim energia si le-o oferim pe a noastra in schimb. Prin ce putem surprinde faptul ca aceste fiinte au sau nu suflet? Prin sugestia si sinteza deplina a animalelor pe care le stilizeaza prin utilizarea catorva trasaturi, anuland spatiul si afirmand suprematia corpurilor acestora, artista asaza figurile pe intreaga suprafata a panzei, luand in considerare jocul cromatic din spatiul aplatizat, organizat prin spontaneitatea definirii elementelor. Lucrarile vorbesc despre atitudinea artistei fata de una dintre cele mai iubite intrebari – tu ce crezi, animalele au suflet?

Avand un trecut plin de culori, Adelina Laura Cimpeanu se remarca prin tentativa fova de a conferi culoare compozitiilor, dar punctul de plecare al artistei se afla in expresia bruta de generare a formelor.

Adelina Laura Cimpeanu este un artist emergent care de-a lungul timpului s-a remarcat prin diferitele subiecte si medii de lucru pe care le-a utilizat in lucrarile sale. A absolvit Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, sectia pictura, dar din dorinta de aprofundare a studiilor, aceasta a continuat cu masteratul in cadrul aceleiasi universitati. Pe parcursul anilor, aceasta a abordat mai multe subiecte precum: transcendenta, viitorul imprevizibil, taranii romani si lista poate continua, toate fiind strans legate de viata personala a artistei. Mediile traditionale de pictura i-au fost de folos inclusiv in construirea unor instalatii, cat si in mediul virtual.

Expozitia continua programul Feat. Kulterra, exponent al filozofiei Kulterra Gallery: deschidere si dialog marcat de curiozitate si de spirit de aventura. Feat. Kulterra este o usa deschisa, este vitrina dedicata invitatilor; coridorul care duce spre Kulterra Art Store ce va gazdui ”arta in vizita”, atat propuse de alte galerii cat si de catre artisti in mod direct. Vitrinele culoarului care dau inspre curte, vor avea un chip nou in fiecare luna, atragand atentia vizitatorilor cu privire la artisti care nu sunt in mod necesar reprezentati de Kulterra Gallery, ba chiar dimpotriva. De asemenea, alte galerii de arta vor putea iesi din propriile spatii, ”migrand” simbolic, selectiv si temporar in vitrinele dedicate proiectului.

Celula de Arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creaţiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de ~ 5 ani (2017 – 2022) pe scena artei din Bucuresti, Celula de arta a sustinut peste 100 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.

Noutatile din Celula de Arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.

Partener strategic: Casa Carol (Carol 53)

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Spotmedia, IQads, Zile si Nopti, B365.ro, Carturesti, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK.